Jaka dieta przy wysokim cholesterolu?

Jaka dieta przy wysokim cholesterolu?

Wysoki poziom cholesterolu to problem dotykający bardzo wielu osób.

Taki stan rzeczy może prowadzić do rozwoju wielu poważnych chorób, na przykład miażdżycy. Na szczęście istnieje wiele sposobów na jego obniżenie, a jednym z nich jest odpowiednia dieta.

Dieta na obniżenie cholesterolu

Najważniejsza kwestia w trakcie obniżania poziomu cholesterolu we krwi to minimalizowanie spożywania niezdrowych tłuszczów nasyconych. Mogą one pochodzić z mięsa, tłustego nabiału, masła lub olejów roślinnych(kokosowego i palmowego).

Zamiast tych produktów warto spożywać ryby morskie, takie jak łosoś, szprot, sardynki lub makrela, które stanowią doskonałe źródło „dobrych” kwasów tłuszczowych omega-3. Z oczywistych względów osoby chcące obniżyć swój poziom cholesterolu powinny unikać produktów typu fast-food oraz innych rodzajów przetwarzanej żywności w postaci ciastek, czekolad lub zup chińskich.

W zamian za to mogą spożywać warzywa i owoce bogate w błonnik pokarmowy. Można tu wymienić takie produkty jak jabłka, pomarańcze, pomidory, buraki oraz kapustę.

Więcej o dietach i odchudzaniu, znajdziesz w serwisie kulinarnesmaki.pl.

Podwyższony cholesterol – zasady żywienia

Skuteczność diety mającej na celu obniżeni cholesterolu wymaga trzymania się wcześniej ustalonych zasad. Pierwszą z nich jest ograniczenie spożywania słodyczy oraz alkoholu do minimum. Oczywiście należy też unikać niezdrowych przekąsek, które można zastąpić bogatymi w składniki mineralne warzywami i owocami.

Osoby z podwyższonym cholesterolem powinny unikać solenia potraw. Ponadto w ich przypadku zaleca się codzienne spożywanie garści niesolonych orzechów lub migdałów. Są to produkty wysokokaloryczne, ale w niewielkich ilościach mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu.