Różnorodność kuchni śląskiej

Różnorodność kuchni śląskiej

Kuchnia śląska to dania znane w całym kraju, a rolady z kluskami i modrą kapustą to już potrawa niemal legendarna. Tradycje kulinarne śląska sięgają jednak znacznie głębiej, a potraw, które warto spróbować, będąc w tym rejonie Polski, jest naprawdę dużo.

Podstawy kuchni śląskiej

Tak samo, jak w innych regionach kraju, Śląsk pod względem kulinarni jest bardzo zróżnicowany, jest to mieszanka kilku kultur takich jak niemieckiej, czeskiej i austriackiej, jest to kuchnia wiejska, góralska oraz mieszczańska i myśliwska.
Dania tutaj opierają się głównie na mięsie, ziemniakach, kaszach czy sosach. Jada się tutaj dużo warzyw, które były i wciąż są uprawiana w domowych ogródkach.

Tradycyjne potrawy ze Śląska

Trudno tutaj wymienić kilka dań, a Śląsk pod tym względem również można podzielić na regiony. W okolicach Częstochowy główne potrawy to zalewajka, złotopotocki pstrąg i chleb na zakwasie, Zagłębie Dąbrowskie znane jest z parzybrody, porębskich pieczonek, prażuchów z ziemniakami i zacierki z mąki na mleku. Górny Śląsk to galert śląski, szalot, żurek, wodzionka, karminadle czy szpajza, natomiast tradycje Beskidów i Śląska cieszyńskiego to kwaśnica, żurek, żeberka w miodzie, kiszka swojska czy bryja.