Ozdoby na tort komunijny – przegląd najciekawszych pomysłów

Ozdoby na tort komunijny – przegląd najciekawszych pomysłów

Tort jest obowiązkowym elementem przyjęcia komunijnego. To wyjątkowe ciasto uświetnia uroczystość, jest jednocześnie dekoracją i smacznym deserem. Ozdoby i wszystkie elementy, które znajdą się na komunijnych stołach, powinny być spójne z motywem przewodnim, czyli Pierwszą Komunią Świętą dziecka. Ozdoby na tort komunijny mogą przybrać różne formy, w poniższym wpisie postaramy się przybliżyć te najciekawsze.

W jaki sposób ciekawie udekorować tort komunijny?

Dekoracje przygotowane na salę komunijną, a także tort, powinny nawiązywać kolorystyką do samego wydarzenia. Z tego względu torty komunijne są zazwyczaj białe, w kolorze wanilii lub beżu. Ozdoby na tort komunijny dla dziewczynki są natomiast najczęściej w kolorze różowym, z kolei dla chłopca w odcieniach niebieskiego. Nie jest to jednak regułą i coraz częściej spotkać się można z odważniejszymi i wręcz nietypowymi, kolorowymi dekoracjami. Istotna jest jednak nie tylko kolorystyka, lecz także rodzaj ozdób i motywy, jakie przedstawiają. Pamiętajmy o tym, że choć wypiek ten pełni funkcję dekoracyjną, najważniejszy jest jego smak. Na przyjęciach komunijnych najpopularniejsze są torty o smakuśmietankowym, waniliowymz dodatkami owoców.

Jak udekorować tort na komunię?

Przygotowując tort komunijny, warto wyposażyć się w dekoracje, przedstawiające motywy związane z tym wydarzeniem. Mowa tutaj m.in.: o krzyżu, kielichu, hostii czy postaciach modlących się dzieci. Takie ozdoby wykonane są zwykle z masy cukrowej, choć mogą być również nadrukowane na specjalnym, jadalnym opłatku na tort lub papierze cukrowym. Moda na dekoracje cukiernicze zmienia się z każdym rokiem. Obecnie dużą popularnością cieszą się ozdoby, polewy/ dripy wykonane na bazie czekolady  Callebaut, która występuje w wielu kolorach: jasnym, ciemnym oraz różowym. W razie potrzeby można ją zabarwić barwnikiem spożywczym. Czekolada ta cechuje się głębokim i intensywnym smakiem. Za jej pomocą można wykonać polewę lub tzw. drip cake.

Często spotykaną metodą jest również dekorowanie tortu masą cukrową. Tego typu masa jest idealnie gładka, estetyczna.. Białe, beżowe czy waniliowe masy cukrowe są idealnym tłem dla jadalnych kwiatów, kolorowych lub monochromatycznych posypek czy gotowych figurek, również wykonanych z masy cukrowej.

Jakie kwiaty jadalne nadają się do dekoracji tortów?

Dekorowanie tortu jadalnymi kwiatami to prawdziwy hit ostatnich sezonów. Tego typu dekoracje są wyjątkowe. Zazwyczaj do ozdoby stosuje się kwiaty suszone, takie jak: bławatki, piwonie, chabry, wrzosy, słoneczniki, róże oraz unikalne odmiany, takie jak kwiat ślazu, gomfrena kulista i jaśmin. W profesjonalnym sklepie cukierniczym,  tortytorty.pl, można zamówić różnokolorowe posypki, które ciekawie prezentują się właśnie w otoczeniu kwiatów. Na komunijnym torcie pięknie prezentują się srebrne bądź białe perełki o różnej średnicy, a także małe lub większe beziki w pastelowych kolorach.

Jeśli chodzi o boki ciasta, nie zawsze muszą być one wykończone masą cukrową. Alternatywą jest pyszny krem. Dekorowanie tortu kremem to jeden z najpopularniejszych sposobów na ozdobienie deseru. Kremy są miękkie i łatwe do rozprowadzenia. Ciasto można otynkować i stworzyć równą powierzchnię lub użyć skrobek do kremu, które pomogą stworzyć na torcie piękne wzory.