Jaki skład powinno mieć dobre masło orzechowe?

Jaki skład powinno mieć dobre masło orzechowe?

Dla wielu osób masło orzechowe jest jednym z popularniejszych produktów, które można znaleźć w kuchni. Jest smaczne, kremowe i wszechstronne. Nadaje się jako smarowidło na śniadanie, pyszny deser lub do pieczenia ciast i ciasteczek. Masło orzechowe jest również bogatym źródłem zdrowych tłuszczów i białka. Jak wybrać dobre masło orzechowe?

Skąd pochodzi masło orzechowe?

Pierwsza historyczna wzmianka o maśle orzechowym pochodzi z czasów Inków i Azteków. To oni przerobili prażone orzeszki ziemne na pastę. Różniło się ono jednak znacznie od dzisiejszego masła orzechowego. Po raz pierwszy masło orzechowe zostało opatentowane w 1884 roku przez kanadyjskiego chemika. Jednak ten pyszny orzechowy specjał nie odniósłby komercyjnego sukcesu, gdyby nie John Harve Kellogg, który opatentował swój własny przepis w 1895 roku. Jako lekarz wiedział, że prawidłowe odżywianie jest kluczem do przywrócenia zdrowia i dlatego przepisał masło orzechowe wszystkim swoim pacjentom, którzy nie mogli jeść stałych pokarmów.

Zdrowy krem orzechowy

Masło orzechowe każdy powinien włączyć do zdrowej i zbilansowanej diety. Przede wszystkim zawiera dużo białka, witamin i minerałów. Jest kaloryczne, a więc należy spożywać je z umiarem. Pomimo dużej zawartości tłuszczu zalicza się do kategorii zdrowych tłuszczów. Najlepsze masła orzechowe, czyli takie, które w składzie mają jedynie orzechy, zawierają witaminę E, B3, B6, magnez, fosfor, cynk i mangan. Wybierając zdrowe produkty w 100% składające się z orzechów, możesz mieć pewność, że dostarczysz organizmowi wielu dobroczynnych składników odżywczych.

Masło orzechowe wysokiej i niskiej jakości

Zawsze należy zwracać uwagę na jakość produktu, bez względu na rodzaj żywności. Złotą zasadą przy zakupie naprawdę zdrowego masła orzechowego jest to, że powinno ono zawierać jak najmniej składników, co oznacza, że dany produkt został poddany jak najmniejszemu procesowi przetwarzania. Najlepsze i najwyższej jakości masło orzechowe zawiera tylko jeden składnik – orzechy. Masło orzechowe niższej jakości często zawiera dodatek cukru, sól, konserwanty lub olej palmowy. Prowadzi to do pogorszenia jego wartości odżywczych i zwiększenia liczby szkodliwych substancji, co z kolei może stanowić zagrożenie dla zdrowia.

Korzyści z jedzenia masła orzechowego

Zdrowe masło orzechowe pozytywnie wpływa na choroby układu sercowo-naczyniowego i obniża poziom cholesterolu. Orzechy są doskonałym źródłem resweratrolu, kwasu fenolowego, flawonoidów i fitosteroli. Te bioaktywne substancje, w połączeniu ze zdrowymi tłuszczami, mogą pozytywnie wpływać na profil lipidowy. W połączeniu ze zdrową dietą te substancje pomagają obniżyć poziom nasyconych kwasów tłuszczowych. Udowodniono, że spożywanie masła orzechowego w ramach zbilansowanej diety dostosowanej do indywidualnych potrzeb może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Dzięki tłuszczom nienasyconym zdrowy krem orzechowy może poprawić wrażliwość na insulinę. Orzeszki zawierają przeciwutleniacze, które przeciwdziałają szkodliwemu działaniu wolnych rodników.

Przepisy z masłem orzechowym

Jedną z najwspanialszych cech masła orzechowego jest to, że samo smakuje fantastycznie. Zdrowe masło orzechowe nadaje się też do pieczenia ciast, ciastek lub jako główny składnik koktajli i lodów. Masło orzechowe można dodać do kremowej zupy marchwiowej, jest to też świetny składnik do hummusu na słodko. Można też przygotować pyszny sos orzechowy, który wyśmienicie pasuje do sznycli.