Drób ekologiczny – jakie mięso warto wybierać?

Drób ekologiczny – jakie mięso warto wybierać?

Drób ekologiczny to mięso, które pochodzi z hodowli BIO. W takim miejscu zwierzęta są karmione naturalnymi paszami i mają dostęp do wolnego wybiegu. Mięso tego rodzaju spełnia wszelkie standardy jakości. Wyjaśniamy, dlaczego warto sięgnąć drób EKO.

Drób z certyfikatem EKO – zalety

Drób z gospodarstw BIO jest bardzo cennym produktem żywnościowym, ponieważ jest wyjątkowo bogaty w wartości odżywcze. Drób tradycyjny posiada o wiele mniej białka niż mięso EKO. Zwykle ma też o wiele więcej tłuszczu. Natomiast drób bez hormonów to artykuł spożywczy o dużej ilości białka i niewielkiej ilości tłuszczu (zwłaszcza w porównaniu z popularnym w Polsce mięsem wieprzowym lub wołowym). Drób certyfikowany jest także lekkostrawny. Z powodu cennych właściwości, drób EKO sprawdza się doskonale na diecie lekkostrawnej i odchudzającej, a także i w przypadku osób, które uprawiają sport. Drób bez antybiotyków jest również najlepszym wyborem dla dzieci i osób starszych.

Jak wygląda hodowla drobiu z wolnego wybiegu?

Pierwszą rzeczą, jaką należy wykonać, decydując się na hodowlę drobiu z wolnego wybiegu, jest wybór odpowiedniej rasy zwierząt. W tym przypadku wybiera się rasy, które są bardzo odporne na choroby, i które są również przystosowane do pobierania pokarmu na wolnych wybiegach. Kurczak i indyk na wolnym wybiegu mają zawsze dostęp do wody oraz zdrowego pożywienia. Ponadto otrzymują właściwą ilość światła słonecznego i mają dość miejsca do spacerowania itd. Drób tradycyjny nierzadko otrzymuje wyłącznie zmodyfikowaną paszę, natomiast zwierzęta z BIO gospodarstw otrzymują wyłącznie zdrową, naturalną paszę, a także i takie składniki jak owoce, zioła, dżdżownice i ślimaki, które to wspomagają proces trawienia u zwierząt. Warto zaznaczyć, że drób potrzebuje wielu składników mineralnych, dlatego w ekologicznych gospodarstwach otrzymują do jedzenia także skorupki jaj (oczywiście ekologicznych), a także popiół drzewny, nasiona pokrzyw czy rozdrobnione igliwia jodły oraz sosny.

Drób bez antybiotyków

Jak już wspomniano wyżej, do gospodarstw ekologicznych wybierane są takie rasy, które są szczególnie odporne na choroby. Dzięki temu w przypadku większości kurczaków i indyków nie stosuje się żadnych antybiotyków przez całe życie zwierząt. Właśnie w ten sposób można tylko otrzymać drób bez antybiotyków, czyli niezwykle smaczny i zdrowy produkt spożywczy.

Drób bez hormonów

Warto wspomnieć również o tym, że zwierzęta przebywające w gospodarstwach BIO nie otrzymują żadnych hormonów, czyli preparatów, które wykorzystuje się do zwiększenia i przyspieszenia wzrostu. Ponadto w paszach nie stosuje się także GMO, czyli żywności modyfikowanej genetycznie.

Drób w kuchni

Drób bez hormonów i antybiotyków jest ceniony nie tylko dlatego, że jest to produkty bardzo zdrowy, ale i ze względu na to, że ma znakomity smak. Można przygotować z niego zdrowe zupy, takie jak na przykład rosół, a także i lekkostrawne dania – zarówno pieczone jak i gotowe dla każdego, kto chce żyć zdrowe, uprawia sport lub chce schudnąć.