Przepis na przepysznego kurczaka po chińsku
Kurczak jest potrawą, którą można przygotować na naprawdę wiele sposobów.
Po co więc ograniczać się do zwykłego, polskiego kurczaka lub kotleta, kiedy można wybrać kurczaka po chińsku, który jest orientalny i przepyszny! Sprawdź ten przepis!
Kurczak po chińsku – składniki
Przygotowanie kurczaka:
- 500 g filetu z kurczaka,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1/2 pora,
- 1/2 marchewki,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 100 g cukinii lub brokuła, wedle upodobań,
- 1 mała papryczka chili,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki ziaren sezamu,
- 3-centymetrowy kawałek imbiru,
- 1 łyżka oleju sezamowego.
Przygotowanie sosu:
- 3 łyżki wody,
- 5 łyżek sosu sojowego,
- 3 łyżki octu ryżowego/sok wyciśnięty z 1/2 cytryny,
- 1 łyżka cukru, najlepiej trzcinowego,
- 2 łyżki słodkiego sosu chili.
Kurczak po chińsku – przygotowanie
Składników nie jest mało, ich ilość może wręcz przerażać, jednak przygotowanie jest naprawdę proste i wcale nie zajmuje dużo czasu. Przejdźmy do pierwszego kroku:
- Filet należy oczyścić oraz pokroić na około 1,5-centymetrowe kawałki. Przygotować miskę i nastawić do ugotowania ryż (jako dodatek do całości dania), a w tym samym czasie doprawić kawałki kurczaka solą i pieprzem, obtoczyć je w mące ziemniaczanej.
- Paprykę i marchewkę pokroić w cienkie paski, białą część pora posiekać, cukinię pokroić w paski, papryczkę chili przekroić wzdłuż, usunąć z niej pestki i drobno posiekać. Następnie należy czosnek oraz imbir dokładnie obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Przygotuj patelnię, na której delikatnie zrumienisz ziarna sezamu. W tym samym czasie wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu dodaj do miski.
- Na dużej patelni rozgrzej jedną łyżkę oleju i umieść na niej wszystkie, wcześniej przygotowane warzywa. Należy je smażyć przez około 4 minuty, często mieszając. Po upływie tego czasu wyłącz ogień i odłóż warzywa, przykładowo na talerz.
- Aby nie brudzić kolejnego naczynia, na tej samej patelni możesz dodać drugą łyżkę oleju, dodać kawałki kurczaka i smażyć około 3 minuty, co jakiś czas mieszając.
- Pozostawiając nadal kurczaka na patelni, włożyć na nią z powrotem warzywa, wszystko dokładnie wymieszać. Następnie do całości wlej przygotowany wcześniej w miseczce sos. Gotuj przez około 2 minuty, aby sos lekko zgęstniał.
- Całość skrop olejem sezamowym i podawaj z ryżem, posypanym ziarnami sezamu.
Życzymy smacznego!
Poznaj interesujący przepis na kurczaka keema curry.