Przepisy na tradycyjne regionalne dania

Przepisy na tradycyjne regionalne dania

Co kraj, to obyczaj, co region, to… kuchnia! W dzisiejszym wpisie przybliżymy kilka regionalnych dań, które zachwycają swoim smakiem!

Przykłady regionalnych dań

Wiele regionów Polski posiada swoje tradycyjne dania. Do najpopularniejszych potraw tego typu należą na przykład:

  • babka ziemniaczana (kartoflana) – pieczone danie zwane również kartoflarzem, kartoflakiem lub tarciuchem, które największą popularnością cieszy się na Podlasiu, Suwalszczyźnie, Mazurach oraz Śląsku. Składa się z utartych ziemniaków zmieszanych ze skwarkami z boczku bądź słoniny oraz pikantnych przypraw;
  • zalewajka świętokrzyska – tradycyjne danie wiejskie, bardzo popularne w regionie Gór Świętokrzyskich. Jest bardzo prosta i niesamowicie smaczna. Do jej składników należą m.in. zakwas na żur, ziemniaki, kiełbasa, boczek czy suszone grzyby;
  • pyry z gzikiem – klasyczna, wielkopolska potrawa składająca się ziemniaków ugotowanych w mundurkach i gziku, czyli odpowiednio doprawionego twarogu. Bardzo często danie to doprawia się wedle uznania pieprzem, pietruszką, czosnkiem bądź rzodkiewką;
  • kluski śląskie – kluski ziemniaczane, zwane również gumiklyjzami lub kartofelmelklezami, z charakterystyczną dziurką, które gotuje się na osolonym wrzątku. Potrawa ta świeci swoje największe triumfy na Dolnym i Górnym Śląsku.

Przepisy na przepyszne potrawy z różnych regionów Polski

Kiedy po krótce omówiliśmy kilka regionalnych potraw, najwyższy czas, aby przejść do przepisów. Oto one:

Gotowy na kulinarną podróż w różne zakątki Polski? No to do dzieła!