Sosy i dipy do dań z grilla – przepisy na domowe dodatki
Ziemniaki z grilla to klasyka, która świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs i warzyw. Odpowiednio przygotowane, z aromatycznymi ziołami i przyprawami, mogą być prawdziwą gwiazdą grillowego menu. Warto też przygotować do nich pyszne sosy i dipy, które jeszcze bardziej podkręcą smak.
Sosy i dipy do ziemniaków z grilla
Chociaż ziemniaki z grilla smakują wyśmienicie same w sobie, warto przygotować do nich także pyszne sosy i dipy. Świetnie sprawdzi się klasyczne połączenie z kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem. Taką bazę można wzbogacić czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odrobiną soli. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie sosu czosnkowego na bazie majonezu. Wystarczy wymieszać majonez z przeciśniętym czosnkiem, posiekaną natką pietruszki i odrobiną soku z cytryny. Taki sos świetnie podkreśli smak ziemniaków.
Sos BBQ i meksykańska salsa
Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, możesz przygotować sos BBQ. Powstaje on na bazie koncentratu pomidorowego, który trzeba wymieszać z miodem, musztardą, czosnkiem w proszku i ostrą papryką. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Można sięgnąć również po pyszny Sos Amerykański BBQ WINIARY. Bogaty w smaku Sos barbecue WINIARY z dodatkiem syropu z palonego cukru nada charakteru codziennym daniom. Polecany do mięs pieczonych i grillowanych, wędlin, burgerów, kanapek. Doskonały również jako sos, dip lub marynata do mięs.
Meksykańska salsa to kolejna ciekawa propozycja na sos do ziemniaków z grilla. Jej podstawą są pomidory i papryczki chili, które trzeba drobno pokroić i wymieszać z posiekaną czerwoną cebulą, kolendrą, sokiem z limonki i szczyptą soli. Ostra i aromatyczna salsa doda charakteru łagodnym ziemniakom.
Domowe dipy z warzyw i ziół
Pysznym pomysłem na sos do ziemniaków z grilla jest także dip z pieczonej papryki. Wystarczy upiec paprykę w piekarniku, obrać ze skórki, a następnie zmiksować z czosnkiem, oliwą i solą. Taki dip ma intensywny smak i piękny, pomarańczowy kolor. Równie dobrze sprawdzi się dip z pieczonego bakłażana, przygotowany w podobny sposób. Upieczonego bakłażana trzeba obrać ze skóry i zmiksować z tahini (pastą sezamową), czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą. To wegetariańska alternatywa dla tradycyjnych sosów.
Lekki i orzeźwiający będzie dip jogurtowy z dodatkiem świeżych ziół – koperku, mięty lub bazylii. Gęsty jogurt naturalny należy wymieszać z posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Taki dip świetnie podkreśli smak ziemniaków i warzyw z grilla. Pasują także mięs, więc nie trzeba się ograniczać.
Jak przygotować ziemniaki z grilla?
Najlepiej sprawdzają się małe ziemniaki, które można przekroić na pół. Przed grillowaniem warto je zamarynować w oliwie z oliwek z dodatkiem świeżych lub suszonych ziół, np. rozmarynu, tymianku czy oregano. Dobrym pomysłem jest też posypanie ziemniaków grubo mieloną solą i pieprzem. Tak przygotowane warzywa układa się na rozgrzanym ruszcie i grilluje przez ok. 20-30 minut, co jakiś czas obracając. Gotowe ziemniaki powinny być miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Można je podawać oprószone świeżo siekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Ziemniaki z grilla w folii
Innym sposobem na przygotowanie ziemniaków z grilla jest zawinięcie ich w folię aluminiową. Umyte i osuszone warzywa należy posmarować oliwą, posypać ulubionymi przyprawami, a następnie szczelnie owinąć folią. Tak przygotowane zawiniątka wkłada się między żar i grilluje przez ok. 40 minut. Zaletą tej metody jest to, że ziemniaki nie przypalają się i nie wysychają. Po rozwinięciu sakiewki uwalnia się aromatyczna para, a ziemniaki są miękkie i wilgotne. Przed podaniem warto je jeszcze posypać świeżymi ziołami.
Ziemniaki z grilla to pyszny i uniwersalny dodatek, który zachwyci wszystkich gości. Warto poświęcić im trochę uwagi i przygotować je w ciekawy sposób – z aromatycznymi ziołami i przyprawami. Nie można też zapomnieć o sosach i dipach, które jeszcze bardziej urozmaicą smak warzyw. Klasyczne połączenia i oryginalne pomysły, każdy znajdzie coś dla siebie.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY