Przechowywanie bez marnowania – nowoczesne funkcje i technologie

Przechowywanie bez marnowania – nowoczesne funkcje i technologie

 

Każdego roku ogromne ilości produktów spożywczych z polskich domów lądują w śmietniku. Szacuje się, że w ciągu 365 dni marnujemy nawet 5 milionów ton żywności! Ta liczba plasuje nas w pierwszej piątce na niechlubnej liście państw z najwyższym odsetkiem marnowanego jedzenia. Aby zwalczyć ten problem, warto zacząć przede wszystkim od samych siebie i od własnej kuchni. Pomocna jest tu przede wszystkim świadomość i odpowiedzialność, ale także odpowiednio użytkowana lodówka.  

Jak nie marnować jedzenia? Zakupy i przechowywanie 

Ograniczenie marnowania jedzenia warto zacząć już od samych zakupów. Wizyta w sklepie zawsze powinna być poprzedzona dokładnym sprawdzeniem zawartości naszych szafek i lodówki, jak również planowaniem dziennego, tygodniowego czy miesięcznego jadłospisu. Na większe zakupy warto wybierać się bezpośrednio po posiłku – w ten sposób możemy uniknąć wybierania niepotrzebnych zachcianek.  

Po zakupach pamiętajmy o odpowiednim rozłożeniu nabytych produktów. Te przechowywane w lodówce powinny zostać umieszczone w przeznaczonej dla nich, konkretnej strefie urządzenia, natomiast artykuły pozostające poza nią – właściwie zabezpieczone. Warto pamiętać o zasadach przechowywania żywności w lodówce, pozwalających na znaczne przedłużenie jej zdatności do spożycia. Warzywa i owoce powinny znaleźć się w przeznaczonej dla nich specjalnej szufladzie, mięso oraz ryby w najniższej półce lodówki, bezpośrednio nad nią, natomiast nabiał – na półce najwyższej. Pamiętajmy o używaniu odpowiednich pojemników do przechowywania żywności w lodówce, a także o starannym zamykaniu drzwi urządzenia, aby uniknąć jego rozmrożenia.  

Jak nie marnować jedzenia? Nowoczesne technologie w lodówkach 

Niezwykle pomocna w odpowiednim przechowywaniu żywności, jak również ograniczeniu jej marnowania może być nowoczesna lodówka, wyposażona w innowacyjne funkcje. Doskonałym tego przykładem może być lodówka wolnostojąca marki Electrolux, wyposażona w specjalną szufladę NaturalFresh, idealną do przechowywania warzyw i owoców, jak również w niezwykle praktyczne technologie, umożliwiające zachowanie pełnej kontroli nad warunkami przechowywania żywności. Mowa tu między innymi o technologii Cooling 360°, dzięki której możliwe jest zachowanie odpowiedniej i stabilnej temperatury oraz wilgotności właściwej dla poszczególnych produktów spożywczych.  

Zdecydowanym ułatwieniem dla każdego użytkownika, jak również  rozwiązaniem, umożliwiającym wygodne i bezpieczne rozłożenie artykułów, jest system CustomFlex. Pozwala on na dopasowanie pojemników i półek na drzwiach lodówki do własnych potrzeb,a  co za tym idzie ogranicza konieczność stykania się poszczególnych produktów, co może prowadzić do ich szybszego psucia się.  

Warto zwrócić uwagę także na innowacyjną technologię TwinTech, dzięki której komory w lodówce i zamrażarce działają niezależnie od siebie. To z kolei umożliwia zachowanie najbardziej dogodnej temperatury dla produktów zarówno chłodzonych, jak i mrożonych. Nowoczesne technologie i praktyczne funkcje lodówek połączone z naszą świadomością oraz chęcią zmiany na lepsze to doskonały przepis na ograniczenie marnowania żywności.