Kawa mielona czy kawa ziarnista? Którą wybrać?

Kawa mielona czy kawa ziarnista? Którą wybrać?

Kawa mielona jest dostępna praktycznie w każdym sklepie, przy czym nie każdy produkt ma dobry smak i aromat. Przede wszystkim trzeba wiedzieć, na jakie cechy należy zwrócić uwagę przy wyborze takiego rodzaju kawy. Kawa mielona to nie tylko napój, który pobudza (powoduje to zawartość kofeiny) i poprawia nastrój. Dobra kawa jest idealna do podania w trakcie spotkań towarzyskich czy służbowych. Miłośnicy kawy nie potrafią bez niej normalnie funkcjonować (tak samo, jak wielbiciele herbaty nie potrafią żyć bez dobrej herbaty). Jeśli kochasz kawę, sprawdź, która będzie dla Ciebie najlepsza: kawa mielona czy kawa ziarnista?

Dobra kawa mielona, czyli jaka?

Kawa mielona doskonale nadaje się do ekspresów (na przykład do ekspresów przelewowych). Sposób parzenia może zależeć od preferencji osobistych. W Polsce nadal wiele osób stosuje tradycyjny sposób, mylnie nazywany „po turecku” (czyli gorąca woda plus kawa zmielona). Ten sposób przygotowywania kawy był rozpowszechniany w czasach PRL.

Najtańsze propozycje kawy mielonej niekoniecznie będą miały związek z dobrym smakiem. Kawa mielona z prawdziwego zdarzenia to napój o wykwintnym smaku. Smak kawy może być urozmaicony (na przykład kawa z domieszką karmelu lub kawa o czekoladowym aromacie). Filiżanka espresso powinna mieć intensywny zapach. Najlepszą kawę mieloną można rozpoznać właśnie po walorach nut smakowych. Na rynku dostępne są kawy z całego świata — filiżanka kawy to smakowa podróż przez kontynenty. Ciekawostką jest, że historia rywalki kawy mielonej sięga Ameryki Południowej. Kawa rozpuszczalna to odpowiedź na światowy kryzys — miała być ratunkiem dla zapasów kawy. Udało się ją wyprodukować dopiero w 1938 roku, przez co zastąpiła prawdziwą kawę w czasie II wojny światowej.

Tym na co warto zwrócić uwagę kupując zmielone ziarna, to czy opakowanie jest szczelne. Od tego zależy, czy aromat kawy został zachowany, czy też się ulotnił. Dodatkowo warto również spojrzeć na datę pakowania – im krócej mieszanka leżała na sklepowej półce, tym większa szansa, że cały aromat został zamknięty w opakowaniu.

Kawa mielona czy jednak kawa ziarnista?

Kawy mielone to po prostu wygoda — nie trzeba nic robić, by mieć zmielone ziarna. Dla smakoszy dużo cenniejsza może okazać się kawa ziarnista. Nie przeszkadza im konieczność samodzielnego mielenia ziaren — chcą poczuć w filiżance potęgę intensywnego smaku i aromatu. Doskonale wiedzą, że w opakowaniu znajdują się starannie wyselekcjonowane ziarna — nie ma tam żadnych przypadkowych mieszanek. W zależności od upodobań smakosza wybrana kawa ziarnista może być również o delikatnym smaku. Opakowanie dobrej kawy ziarnistej może być wspaniałym podarunkiem na każdą okazję.