Co jeść na śniadanie, aby rozpocząć dzień jak najlepiej?
Co powinniśmy jeść, a czego unikać przy śniadaniu? Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Od niego zależy, z jaką energią rozpoczniemy dzień, jak będziemy się czuć.
Śniadanie powinno być stosunkowo duże, tj. powinno stanowić 25-30% zapotrzebowania kalorycznego na cały dzień. Jednak nie chodzi tylko o samo zapotrzebowanie kaloryczne, bardzo istotny jest stosunek makroskładników stanowiących nasze śniadanie.
Śniadanie – co powinno zawierać?
Powinniśmy skupić się na trzech głównych makroskładnikach – węglowodanach, białku i tłuszczach. Węglowodany dają szybki zastrzyk energii, białko sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni, a tłuszcze są źródłem witamin i stanowią ważny materiał energetyczny dla naszego ciała.
Świetnym źródłem zdrowych węglowodanów są np. płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste i owoce. Najlepszymi źródłami białka, które łatwo wykorzystać przy śniadaniu są jajka, wędliny, pierś z kurczaka lub indyka a także sery. Tłuszcz bez problemu dostarczymy naszemu organizmowi nawet skupiając się przede wszystkim na węglowodanach i białku. Każdy z wyżej wymienionych produktów zawiera tłuszcz, przede wszystkim jajka, wędliny, sery.
Zdecydowanie odradzane jest spożywanie zbyt dużej ilości węglowodanów, szczególnie tych pochodzących z mało wartościowego jedzenia przetworzonego. Mogą one sprawić, że przez następne parę godzin będziemy czuć się senni, ociężali, dlatego dobrze ograniczać na śniadanie produkty zawierające cukry proste, które raczej nas 'zapchają’ na krótki czas, niż sprawią, że poczujemy się najedzeni i zyskamy energii na pierwszą połowę dnia.
Dobrym pomysłem na zdrowe, zbalansowane śniadanie jest musli z płatków owsianych, jogurtu greckiego lub mleka z dodatkiem różnych owoców. Płatki owsiane i owoce zapewnią nam zastrzyk wartościowych węglowodanów, dzięki którym będziemy mieli energię aż do obiadu, jogurt grecki i płatki owsiane dadzą nam też odpowiednią ilość białka, abyśmy czuli się syci, a także zdrowe tłuszcze, jako bardzo skoncentrowane źródło energii, witamin i materiał budulcowy dla komórek naszego organizmu.
Więcej ciekawych artykułów dotyczących zdrowego odżywiania znajdziesz w portalu https://kulinarnesmaki.pl/.