Czy jedzenie cebuli jest zdrowe?
Cebula to niedrogie i cieszące się dużą popularnością warzywo. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że jej systematyczne spożywanie na surowo przynosi wiele korzyści dla organizmu.
Wyjaśniamy, dlaczego cebula powinna stać się regularnym elementem zdrowej diety.
Prozdrowotne właściwości cebuli
Opisywane warzywo wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Pierwszą z nich jest korzystny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Cebula pomaga w utrzymywaniu właściwego ciśnienia krwi oraz elastyczności tętnic. Zawiera substancje zmniejszające ryzyko rozwoju nowotworów. W jej skład wchodzi cenna kwercetyna, która stanowi skuteczną broń przeciw stanom zapalnym. Jest to bioaktywny związek zwiększający odporność ludzkiego organizmu.
Ponadto cebula wpływa na działanie układu pokarmowego. Z tego powodu jej regularne spożycie zmniejsza ryzyko zatruć i innych tego typu dolegliwości. Na tym nie koniec, według badań naukowców jest to warzywo obniżające ryzyko zachorowań na cukrzycę i pozwalające na efektywniejsze przetwarzanie glukozy.
Przeczytaj więcej ciekawych informacji dotyczących zdrowego odżywiania w portalu https://faktyonline.pl/.
Cebula – jak ją jeść?
Według opinii specjalistów warto spożywać co najmniej pół cebuli dziennie, a optymalna ilość to jedna główka na dobę. Najlepiej aby była to cebula w stanie surowym, która może stanowić pyszny dodatek do kanapek lub sałatek.
Dobrym rozwiązaniem jest też jej pieczenie w folii, co prawda oznacza to utratę części witamin, ale nie aż takiej ilości jak w trakcie gotowania. Wiele osób ceni sobie smak smażonej cebulki, niestety nie jest to najodpowiedniejszy wybór. Przyrządzana w ten sposób traci większość składników odżywczych i może powodować problemy trawienne.