Czym charakteryzuje się idealna włoska pizza?

W Polsce znaleźć możemy pizzerie, które robią pizzę na cienkim i na grubym cieście. Istnieją takie, które serwują potrawy z dużą ilością składników i różnymi sosami, ale też takie, które stawiają na 3-4 dodatki i oliwę do skropienia. Pizzerie znajdują się w zasadzie na każdym kroku i często łatwiej jest znaleźć włoską, niż polską restaurację. Jak jednak wygląda prawdziwa włoska pizza i co sprawia, że możemy pizzę nazwać włoską?

Jakie powinno być ciasto na pizzę?

Kiedyś w Polsce królowała pizza na grubym cieście, którą bardzo chętnie jedliśmy z sosem czosnkowym lub ketchupem. Jakiś czas później pojawiła się moda na bardzo cienkie ciasto, ponieważ tylko takie można nazwać włoskim. Dzisiaj każdy może znaleźć coś dla siebie. Znajdziemy pizzerie, które serwują pizzę na cieście cienkim i grubym a niektóre restauracje oferują wykonanie jednego i drugiego rodzaju tej potrawy.

A jak wygląda sytuacja we Włoszech? Nieprawdą jest, że jedyną prawdziwą włoską pizzą jest ta na cienkim spodzie. W zasadzie danie to będzie wyglądało i smakowało całkowicie inaczej w każdym regionie Włoch. Faktycznie oryginalna pizza, która pochodzi z Neapolu jest cienka i ma grube obramowanie. Zawsze jest też okrągła i ma dobrej jakości pomidorowy sos. Dla odmiany w Rzymie spróbować można pizzy, która w całości jest cienka i nie ma charakterystycznych brzegów. Jeszcze inaczej placek ten będzie wyglądał na Sycylii, gdzie pizza przybiera formę kwadratu i to na dodatek na grubym cieście. To co jednak charakteryzuje każdą prawdziwą włoską pizzę to mąka – zazwyczaj do jej zrobienia wykorzystuje się taką typu 00, która w Polsce nie jest łatwo dostępna.

Czy każda włoska pizza ma pomidorowy sos?

Odpowiedź jest prosta: Nie. Oczywiście pizza jaką znamy posiada sos pomidorowy i najczęściej taką też znaleźć we Włoszech możemy, ale nie zmienia to faktu, że równie popularne są tzw. pizze bianca, czyli bez sosu pomidorowego. Dla tego typu pizzy bazą jest oliwa z oliwek, a samo ciasto w takich przypadkach jest często wzbogacone rozmarynem.

Będąc w temacie sosów warto również dodać, że we Włoszech nie spotkamy się z wykorzystaniem ketchupu lub sosu czosnkowego na pizzę. Bardzo często jednak do pizzy dostaniemy dobrej jakości oliwę z oliwek, którą będziemy mogli skropić danie.

Na koniec warto krótko wspomnieć o składnikach na pizzy. Włoskie pizze charakteryzują się tym, że wszystkie półprodukty wykorzystywane do ich zrobienia są bardzo dobrej jakości. Nie znajdziemy dania, w którym są nieświeże warzywa albo najtańszy sos pomidorowy.