Czym zastąpić słodycze?
Niejedna osoba nie wyobraża sobie życia bez słodkich przekąsek. Warto wiedzieć, że łakocie z dużą ilością cukru potrafią uzależnić. Ich nagły brak wywołuje znaczące pogorszenie samopoczucia. Dobrze jest poznać zdrowsze zamienniki, które również mogą być smaczne! Spory atutem jest fakt, że stanowią one mniejsze zagrożenie dla organizmu. W zdecydowanej większości przypadków ich kaloryczność jest niższa, co sprzyja utrzymaniu wagi. Ma to szczególne znaczenie dla tych, którzy dbają o linię.
Co powoduje uzależnienie od cukru?
O uzależnieniu od cukru można mówić w sytuacji, gdy chęć sięgnięcia po słodkości jest silniejsza od wszystkich postanowień. Takie osoby nie wahają się pobiec w środku nocy do sklepu po czekoladę. Bardzo często w ich głowie toczy się batalia („Pójść po batonika do kuchni, czy nie?”), którą przegrywają. Nadmierny apetyt na łakocie jest powodem do niepokoju. Słodki smak stymuluje mózg do wytwarzania hormonu szczęścia. Efekt jest jedynie chwilowy – podobnie, jak poczucie spokoju oraz zrelaksowania.
Czym zastąpić cukier?
Cukier trzcinowy oraz brązowy jest niezwykle kaloryczny. W tym przypadku nie ma większego znaczenia rodzaj produktu. Fizjologiczne rezultaty są identyczne. Podobnie jest w przypadku cukru kokosowego, który bywa błędnie uznawany za zdrowszą alternatywę. Około 100 g produktu dostarcza aż 400 kcal! Nie można także nie wspomnieć o wysokiej cenie zakupu. Dobrą opcją erytrytol, który nie jest metabolizowany, a tym samym nie stanowi zagrożenia dla organizmu. Plusem jest również bardzo niska kaloryczność. Pod uwagę warto wziąć także ksylitol. Nie jest on jednak zalecany osobom z zespołem jelita drażliwego czy innymi chorobami jelit.
Pomysły na fit przekąski
Zapoznaj się z propozycjami fit przekąsek, dzięki którym chęć sięgnięcia po cukierki lub ciastka będzie o wiele mniejsza. Podstawą są oczywiście owoce, jednak lepiej wybierać to o niskiej kaloryczności (np. jabłka, pomarańcze, mandarynki). Godne polecenia są także daktyle, orzechy, domowe lody, shake, koktajle. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby samodzielnie przygotować wypieki – zamiast białego cukru należy wykorzystać naturalny słodzik.