Domowe lody zamiast kupnych
Mamy lato w pełnej okazałości, a każdy w taką pogodę marzy o tym, by ochłodzić się lodami. Mało kto jednak próbuje samemu przyrządzić ten idealny na upały deser. W ten sposób nie trzeba martwić się kaloriami, bo wszystko może być smaczne i zdrowe.
Lody śmietankowe
Do przygotowania takich lodów potrzebujemy tylko trzech składników: śmietankę do deserów, mleko spożywcze i cukier spożywczy. Połowę śmietanki wraz z cukrem podgrzewamy na małym ogniu, kończymy w chwili, gdy cukier nam się rozpuści. Do tego dodajemy resztę śmietanki i mleko. Jeśli nie mamy maszynki do lodów, wkładamy to do zamrażalki i blendujemy co 30 minut aż całkowicie się schłodzi.
Lody czekoladowe
Schemat przygotowania jest bardzo podobny do lodów śmietankowych. Po rozpuszczeniu się cukru dodajemy resztę śmietanki i mleko i gotujemy do momentu wrzenia, po czym dodajemy rozdrobnioną czekoladę (mleczną i gorzką). Czekamy, aż się rozpuści i mrozimy, blendując co pół godziny, do momentu całkowicie schłodzenia.
Lody truskawkowe
W tym przypadku czekoladę zamieniamy na truskawki i sok z cytryny, które trzeba razem zmiksować. Do masy śmietankowej dokładamy drugą połowę śmietanki i mleko, mieszamy, po czym dodajemy masę truskawkową i ponownie mieszamy. Mrozimy, regularnie miksując za pomocą blendera.