Grill też może być zdrowy
Kto z nas nie lubi w lecie rozpalić grilla i wrzucić na ruszt kiełbasę czy karkówkę? To przyjemność upalnych wieczorów, ale potrawy z grilla również mogą być zdrowe i wciąż dobrze smakować, a przyrządzić w taki sposób można ryby czy warzywa.
Warzywa
Grillowane warzywa mogą być świetnym dodatkiem do mięsa lub ryby. W zależności od preferencji można je przyprawić na wiele sposób, aby dobrze smakowały.
Ryby
Ryby to bardzo dobry zamiennik ciężkich posiłków z mięsa. Pstrąg, karp, szczupak, leszcz, łosoś? Każda ryba nadaje się do tego, by wrzucić ją na grilla. Zanim rybę wrzuci się na ruszt, należy ją umyć i natrzeć solą i pieprzem. Zamarynowaną rybę wkładamy do lodówki. Żeby ryba miała intensywniejszy smak, powinniśmy ją na godzinę pozostawić w marynacie z oliwy i soku z cytryny.
Można rybę nafaszerować, posypać od środka solą i pieprzem, wkropić odrobinę soku z cytryny i włożyć zioła oraz warzywa. Zanim zabierzemy się do grillowania, przygotujmy folię aluminiową wysmarowaną masłem lub oliwą, w którą zawiniemy rybę. Zamiast folii można wykorzystać tackę do pieczenia lub specjalnego koszyczka do grillowania ryb.