Jakie zalety posiada samodzielnie przygotowany sok?
Samodzielne przygotowywanie pysznych, a zarazem zdrowych soków nie wymaga dużej ilości czasu. Jest to prawdziwy strzał w dziesiątkę dla tych, którzy pragną ograniczyć ilość spożywanych konserwantów. Wbrew pozorom nie trzeba posiadać zaawansowanego sprzętu. Czasami wystarczy jedynie ręczna wyciskarka do owoców i warzyw, którą można zakupić za kilkadziesiąt złotych. Nie można również nie wspomnieć o koktajlach, które są uwielbiane przez najmłodszych, ale nie tylko.
Skarbnica witamin i składników odżywczych
Świeży sok wyciśnięty z owoców lub warzyw stanowi prawdziwą skarbnicę związków odżywczych, które są niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Zawierają one mnóstwo witamin regulujących pracę m.in. serca, układu krążenia, układu moczowego, układu pokarmowego, mózgu i układu nerwowego. Na uwagę zasługuje także dobroczynny wpływ na układ immunologiczny. Systematyczne spożywanie domowych soków poprawia odporność, a tym samym zmniejsza wrażliwość na wiele chorób oraz infekcji.
Brak szkodliwych konserwantów
Soki znajdujące się na sklepowych półkach bardzo często są naszpikowane chemią. Samodzielnie przygotowany napój nie posiada zbędnych konserwantów, ani dodatków. Atutem jest także brak konieczności stosowania cukru lub słodziku. Wszystko zależy wyłącznie od indywidualnych preferencji. Jeśli sok jest zbyt kwaśny, to warto sięgnąć po naturalne substancje słodzące. Przygotowanie pysznych i orzeźwiających napojów w zaciszu własnej kuchni jest także sposobem na zaoszczędzenie gotówki.