Kasza gryczana biała niepalona. Czy jest zdrowa?

Kasza gryczana biała niepalona. Czy jest zdrowa?

Kasza gryczana biała niepalona to jeden z klasyków kuchni, którego uniwersalny i wyjątkowy smak podbija serca wielbicieli zdrowego stylu życia. Wielu z nas kojarzy kaszę gryczaną z tradycyjnymi przepisami, ale czy rzeczywiście zdajemy sobie sprawę, jakie korzyści dla zdrowia niosą za sobą te niepozorne ziarna? Przekonajmy się!

Kasza gryczana biała – jak jest produkowana?

Kasza gryczana biała to rezultat starannego polerowania ziaren gryki, gdzie zachowana zostaje ich integralność. Producenci, chcąc osiągnąć zamierzony efekt, ścierają zewnętrzną część nasienia na proszek, który następnie odrzucają. W ten sposób ziarna gryki uzyskują jasną barwę, bez fizycznej ingerencji w ich wewnętrzną powłokę.

W odróżnieniu od wersji prażonej, ta odmiana kaszy wyróżnia się wyjątkową delikatnością smaku. Jest ona doskonałym przykładem produktu o minimalnym stopniu przetworzenia, co przekłada się na jej wyjątkowe właściwości zdrowotne. Wszystkie cenne składniki odżywcze, które znajdują się pierwotnie w białej kaszy gryczanej, pozostają nienaruszone w procesie produkcji.

Kasza gryczana – jakie posiada składniki odżywcze?

Kasza gryczana jest bogatym źródłem cennych składników odżywczych, które przyczyniają się do poprawy zdrowia i dobrego samopoczucia. Oto niektóre z nich, które będą mogły mieć pozytywny wpływ na procesy zachodzące w naszym ciele!

Białko w kaszy gryczanej białej niepalonej

Kasza gryczana biała niepalona to prawdziwa kopalnia cennego białka roślinnego, niezbędnego do regeneracji naszego ciała. Stąd niektórzy producenci, jak Melvit, mogą się poszczycić imponującą zawartością aż 13 g białka w 100 g produktu. Nie ma się zatem co dziwić, że skarb ten doceniają zarówno pasjonaci aktywności fizycznej, jak i miłośnicy diety wegetariańskiej. Wysokowartościowe, łatwo przyswajalne białko w składzie kaszy gryczanej sprawia, że jest to obligatoryjny element w jadłospisie. Szczególnie dla tych, którzy mają wysokie wymagania, co do swoich codziennych posiłków.

Kwas foliowy w kaszy gryczanej białej

Dla przyszłych mam zalecane są do spożywania włączenie białe ziarna kaszy gryczanej, ponieważ stanowią źródło cennego kwasu foliowego, wspierającego prawidłową pracę:

  • układu nerwowego, trawiennego,
  • funkcji mózgu.

Stąd kasza gryczana biała niepalona odgrywa kluczową rolę w menu kobiet, które są w okresie ciąży. Jej obecność w diecie przyczynia się do zapewnienia optymalnego rozwoju układu nerwowego i mózgu rosnącego dziecka, a także sprzyja zachowaniu równowagi w pracy jelit, żołądka i wątroby  kobiety ciężarnej.

Niski indeks glikemiczny w kaszy gryczanej

Kasza gryczana biała niepalona wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym. Wybierając produkty tego typu, możemy poprawić swoje samopoczucie i zyskać więcej energii przez sporą część dnia. A wszystko dlatego, że produkty o niskim indeksie glikemicznym pomagają uniknąć gwałtownych zmian poziomu cukru we krwi. Stąd też, kiedy zjemy kaszę gryczaną białą niepaloną, glukoza uwolni się powoli, co pomoże uniknąć nagłych spadków energii. Z tego też powodu kasza gryczana zalecana jest osobom cierpiącym na cukrzycę czy z zaburzoną tolerancją glukozy.

Potas i magnes w białej kaszy gryczanej

Warto wiedzieć, że kasza gryczana biała jest prawdziwym bogactwem, które dostarcza organizmowi dwa niezbędne minerały – potas oraz magnez. Potas, znany jako „minerał sportowców”, pełni kluczową rolę w procesie transportu składników odżywczych do wnętrza komórek, wspierając tym samym prawidłowe funkcjonowanie całego ciała.

To jednak nie koniec korzyści. Magnez, który możemy znaleźć w białych ziarnach kaszy, stanowi prawdziwy eliksir dla osób aktywnych umysłowo. Dlatego, jeśli potrzebujecie podnieść koncentrację w codziennych wyzwaniach, kasza gryczana biała może stanowić dla Was cenne wsparcie. Dodatkowo, magnez w kaszy gryczanej białej niepalonej przyczynia się do utrzymania równowagi elektrolitowej, co wpływa na jakość funkcjonowania mięśni oraz układu nerwowego!

Kasza gryczana biała niepalona. W jaki sposób ją serwować?

Wyjątkowy smak białej kaszy gryczanej doskonale komponuje się w różnorodnych aranżacjach kulinarnych. Stanowi więc znakomitą główną część mięsnych lub rybnych dań, lub jest też atrakcyjnym dodatkiem do sałatek, pasztetów, kotletów czy aromatycznych zup. Na tym nie koniec jej zastosowań, gdyż może być to również smaczna alternatywa dla tradycyjnej owsianki z ulubionymi owocami, orzechami czy miodem. Wszystko tutaj tak naprawdę zależy od naszej kreatywności oraz indywidualnego gustu. Jeżeli chcecie zakupić tego rodzaju produkt od renomowanego oraz sprawdzonego producenta, koniecznie zapoznajcie się z asortymentem kasz firmy Melvit, która posiada m.in. kaszę gryczaną białą niepaloną!