Łosoś w sosie teriyaki
Łosoś jest rybą, która komponuje się doskonale ze słodkimi sosami. Warto, by w ich skład wchodził np. syrop klonowy lub miód. Tak właśnie jest w przypadku sosu teriyaki. Jak przygotować rybę w słodkiej wersji? Jakie składniki pozwalają na przełamanie tej słodyczy?
Jak przygotować łososia w sosie teriyaki?
Składniki na łososia w sosie teriyaki:
- 600 g filetu z łososia,
- 120 ml sosu sojowego,
- 40 ml syropu klonowego,
- 15 ml soku z limonki,
- 20 g startego imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- 15 ml oleju sezamowego,
- 30 g sezamu.
Sposób przygotowania:
Opłucz i osusz filety z łososia. Połącz ze sobą pozostałe składniki (oprócz oleju sezamowego i sezamu). Umieść filety w marynacie na co najmniej godzinę, a następnie posyp sezamem. Po tym czasie piecz je w temperaturze 230°C przez około 10 minut. Marynatę zagotuj do zgęstnienia, dodaj do niej olej sezamowy. Łososia podawaj polanego sosem.
Inne przepisy na łososia w słodkiej wersji znajdziesz na stronie https://mowisalmon.pl/. Ryba ta komponuje się bowiem doskonale z wieloma, często nieoczywistymi, składnikami.
Z czym podawać łososia w sosie teriyaki?
Łosoś w sosie teriyaki sprawdzi się świetnie w towarzystwie określonych składników. Warto, by komponowały one się dobrze ze słodką marynatą. Najlepiej sprawdzi się fasolka szparagowa gotowana w tradycyjny sposób lub na parze. Z rybą możesz podawać też frytki, ale doskonale sprawdzi się również ryż. Warto polać go typowo azjatyckim sosem o słodko-słonym smaku.
Możesz również postawić na sałatę z dodatkiem ulubionych warzyw, w tym pomidorków koktajlowych, kukurydzy czy świeżej papryki. Całość idealnie dopełni również ananas, który świetnie komponuje się z sosem teriyaki. Jeśli lubisz bogate sałatki, możesz zalać je odpowiednim sosem na bazie oliwy i przypraw oraz postawić na dodatek w postaci orzeszków ziemnych bądź rodzynek.
Więcej przepisów na łososia w nietypowym wydaniu znajdziesz na stronie internetowej http://mowisalmon.pl/przepisy. To świetna baza inspiracji dla osób, które kochają gotowanie w oryginalnej odsłonie!