Potrawy jednogarnkowe – jak zrobić obiad w 15 minut i nie mieć dużo do zmywania?

Potrawy jednogarnkowe to ostatnio hit w gotowaniu. Nie dość, że można mieć pyszny obiad, którego przygotowanie trwa zaledwie 15-20 minut, to jeszcze do umycia mamy tylko jeden garnek lub patelnię. Co można w ten sposób przygotować i na co zwracać uwagę przy takich potrawach?

Risotto

Jest to jedno z najczęściej przygotowywanych dań jednogarnkowych. Masz tutaj pełną dowolność w dobieraniu składników, warto tylko pamiętać o podstawowej zasadzie – warzywa, które które nie potrzebują długiego gotowania powinny być dodawane do garnka na samym końcu.

Do jednogarnkowego risotto idealnie sprawdzi się cebula, pieczarki i cukinia albo dynia. Na początku dodajemy do garnka tłuszcz. Może to być olej lub oliwa. Następnie wrzucamy pokrojone warzywa i chwilę dusimy pod przykryciem. Jak warzywa zaczną puszczać sok to dodajemy do nich przyprawy i jakieś źródło białka. Świetnym rozwiązaniem będzie pierś z kurczaka albo tofu. Wszystko razem chwilę dusimy i dodajemy nieugotowany ryż. Całe danie zalewamy wrzątkiem, tak żeby przykryło wszystkie składniki i gotujemy dopóki ryż nie zmięknie. Co jakiś czas należy przemieszać potrawę, tak żeby nic nie przywierało do dna i ewentualnie dolewać gorącej wody, jeśli widzimy że jest to konieczne.

Warto tutaj eksperymentować z warzywami i przyprawami. Pamiętajmy tylko, że jeśli do naszego dania chcemy dodać np. szpinak, to należy wrzucić go na samym końcu. Dodany na samym początku straci wszystkie swoje właściwości.

Spaghetti

Spaghetti przygotowuje się jeszcze prościej i szybciej niż risotto. Najbardziej klasyczne na bazie pomidorów z puszki i mozzarelli wymaga tylko wrzucenia wszystkich składników na patelnię. Następnie wystarczy poczekać aż makaron zmięknie. Co będzie nam do tego potrzebne? Puszka krojonych pomidorów, makaron spaghetti, cebula, olej i woda. Wszystko wrzucamy na patelnię, dodajemy przyprawy, możemy również zdecydować się na kilka suszonych pomidorów. Zalewamy wszystko wodą i gotujemy dopóki makaron nie będzie miękki. Warto co chwilę przemieszać wszystkie składniki i na samym końcu dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę. Świetnie w tym przypadku sprawdzi się również cukinia, zamiast pomidorów. Wtedy można do dania dodać mleko lub śmietanę i uzyskamy bardzo kremowy makaron.