Profesjonalne japońskie noże kuchenne, które powinieneś mieć w swojej kuchni

Profesjonalne japońskie noże kuchenne, które powinieneś mieć w swojej kuchni

Profesjonalne japońskie noże kuchenne, które powinieneś mieć w swojej kuchni

Odpowiedni nóż kuchenny to podstawa podczas przygotowywania posiłków w każdej kuchni. Noże kuchenne japońskie cechuje doskonałe wykonanie z trwałej i wysokiej jakości stali nierdzewnej. Jeśli gotowanie to Twoja pasja to z pewnością powinieneś zaopatrzyć się w komplet noży kuchennych, dzięki którym gotowanie będzie jeszcze większą przyjemnością. Na pewno przyda się nóż szefa kuchni, nóż do krojenia pieczywa czy obierania warzyw.

Noże wielozadaniowe

Santoku to nóż, który łączy w sobie cechy japońskiego noża szefa kuchni i małego tasaka. Cechą charakterystyczną noża Santoku jest kształt ostrza.
Krawędź tnąca jest prosta, a grzbiet, w dużej części równoległy do ostrza, łączy się z nią łagodnym łukiem. Szerokie ostrze i niewielki rozmiar sprawiają, że jest bardzo poręczny i wygodny w pracy. Nóż Santoku idealnie sprawdza się przy siekaniu i szatkowaniu warzyw oraz owoców. Jest również idealny do cięcia i krojenia bez kości.

Noże Nakiri — japońskie noże do warzyw

Na pewno nie raz obserwowałeś szefa kuchni siekającego warzywa i zapewne zastanawiałeś się, jak udaje mu się ciąć tak precyzyjne, równe kawałki. Sekretem jest japoński Nóż Nakiri, który wygląda trochę jak tasak. Jednak ma znacznie drobniejsze ostrze, idealnie nadające się do siekania nawet miękkich warzyw bez uszkadzania samego warzywa. Proste ostrze noża Nakiri pozwala ciąć jednym ruchem aż do deski do krojenia, bez konieczności ciągnięcia lub pchania. Oznacza to, że cięcie jest bardziej kontrolowane, ponieważ przebiega tylko w jednym kierunku.

Jeśli chodzi o użycie noża Nakiri do cięcia, należy postępować zgodnie z określonym wzorem. Nóż Nakiri ma prostą końcówkę, dzięki czemu jest bardzo łatwy w użyciu. Podczas krojenia warzyw przesuwaj tylko nóż w górę i w dół, a nie poziomo. Trochę ćwiczeń w używaniu noża Nakiri sprawi, że nawet amator będzie mógł prosty sposób uzyskać równo posiekane warzywa i owoce i poczuć się jak prawdziwy szef kuchni.

Nóż szefa kuchni

Nóż szefa kuchni to jeden z najbardziej wszechstronnych noży szefa kucharskich. Świetnie sprawdzają się jako noże do krojenia, siekania, szatkowania, rozgniatania i przenoszenia produktów bezpośrednio z deski do krojenia na patelnię lub garnek. Japońskie noże szefa kuchni, tzw. noże Gyuto, charakteryzują się wysoką jakością i precyzją wykonania oraz niesamowitą ostrością. Ostrze tego noża jest długie, szerokie i wyprofilowane, zwężające się ku czubkowi. Wszechstronność noża szefa kuchni pozwala szefom kuchni wykonywać większość czynności kuchennych za pomocą tylko jednego noża.