Przepis na pyszne, meksykańskie chili con carne

Przepis na pyszne, meksykańskie chili con carne

Meksykańskie chili con carne to tradycyjna potrawa meksykańsko- amerykańska, która charakteryzuje się swoim ostrym i bardzo intensywnym smakiem.

Potrawę możemy serwować w zależności od preferencji z ryżem lub tortillą.

Chili con carne – przepis na to meksykańskie danie

Dla fanów ostrego jedzenia poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis na to pyszne, meksykańskie danie. Czas przygotowania to 45 minut, a każda z 6 porcji zawiera 270 kalorii.

Potrzebne składniki do chili con carne:

  • 600 g mięsa wołowego;
  • 500 g czerwonej fasoli;
  • 130 g kukurydzy;
  • 1 sztuka średniej cebuli;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 3 sztuki świeżego pomidora;
  • 30 ml oleju;
  • 3 sztuki papryczek chili;
  • 1.5 litra bulionu wołowego;
  • pół łyżeczki papryki w proszku;
  • sól i pieprz wedle uznania.

Sposób przygotowania meksykańskiego chili con carne:

  1. Przygotowanie potrawy zaczynamy od przygotowania mięsa. Najpierw smażymy je na oleju przez kilka minut. W tym samym czasie zaczynamy przygotowywać warzywa. Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę. A papryczki chili oczyszczamy z pestek. Pokrojony czosnek, cebulę i chili smażymy na maśle i dodajemy do mięsa.
  2. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem i dusimy przez około godzinę.
  3. Następnie odsączamy kukurydzę z zalewy, pomidory sparzamy i obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do przygotowanego wcześniej mięsa z czosnkiem i cebulą dodajemy kukurydzę i pomidory po czym dusimy całość przez następne 30 minut.
  4. Na koniec chili con carne doprawiamy jeszcze kminkiem, papryką oraz solą i pieprzem wedle uznania.

I chili con carne gotowe. Zalecamy podanie potrawy z ryżem białym lub brązowym. Jednak idealnie też sprawdzi się domowej roboty tortilla. Sprawdź też niesamowity, przepis na krewetki z mango i chili z portalu dlasmakosza.pl.

Jeżeli natomiast chcemy złagodzić pikantność potrawy, to warto jako dodatku użyć jogurtu naturalnego. Jeżeli natomiast chcemy zaserwować chili con carne jako przekąskę, to zalecamy podanie potrawy z nachosami i startym żółtym serem. Smacznego!