Przepis na pyszne, meksykańskie chili con carne
Meksykańskie chili con carne to tradycyjna potrawa meksykańsko- amerykańska, która charakteryzuje się swoim ostrym i bardzo intensywnym smakiem.
Potrawę możemy serwować w zależności od preferencji z ryżem lub tortillą.
Chili con carne – przepis na to meksykańskie danie
Dla fanów ostrego jedzenia poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis na to pyszne, meksykańskie danie. Czas przygotowania to 45 minut, a każda z 6 porcji zawiera 270 kalorii.
Potrzebne składniki do chili con carne:
- 600 g mięsa wołowego;
- 500 g czerwonej fasoli;
- 130 g kukurydzy;
- 1 sztuka średniej cebuli;
- 2-3 ząbki czosnku;
- 3 sztuki świeżego pomidora;
- 30 ml oleju;
- 3 sztuki papryczek chili;
- 1.5 litra bulionu wołowego;
- pół łyżeczki papryki w proszku;
- sól i pieprz wedle uznania.
Sposób przygotowania meksykańskiego chili con carne:
- Przygotowanie potrawy zaczynamy od przygotowania mięsa. Najpierw smażymy je na oleju przez kilka minut. W tym samym czasie zaczynamy przygotowywać warzywa. Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę. A papryczki chili oczyszczamy z pestek. Pokrojony czosnek, cebulę i chili smażymy na maśle i dodajemy do mięsa.
- Całość zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem i dusimy przez około godzinę.
- Następnie odsączamy kukurydzę z zalewy, pomidory sparzamy i obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do przygotowanego wcześniej mięsa z czosnkiem i cebulą dodajemy kukurydzę i pomidory po czym dusimy całość przez następne 30 minut.
- Na koniec chili con carne doprawiamy jeszcze kminkiem, papryką oraz solą i pieprzem wedle uznania.
I chili con carne gotowe. Zalecamy podanie potrawy z ryżem białym lub brązowym. Jednak idealnie też sprawdzi się domowej roboty tortilla. Sprawdź też niesamowity, przepis na krewetki z mango i chili z portalu dlasmakosza.pl.
Jeżeli natomiast chcemy złagodzić pikantność potrawy, to warto jako dodatku użyć jogurtu naturalnego. Jeżeli natomiast chcemy zaserwować chili con carne jako przekąskę, to zalecamy podanie potrawy z nachosami i startym żółtym serem. Smacznego!