Tradycyjne potrawy kuchni afrykańskiej
Do najpopularniejszych kuchni świata należą włoska, japońska czy meksykańska. Myśląc o Afryce mamy bardzo rozległe skojarzenia, ale nie raczej nie myślimy o afrykańskim jedzeniu. Duży wpływ na tamtejszą kuchnię miał okres kolonialny i widać w tym europejski wpływ, a zdefiniowanie jej jest niemal niemożliwe.
Pasta znana światu
Najbardziej znaną potrawą z Czarnego Lądu jest Harissa. To pasta z papryki chili i czosnku często z dodatkami przypraw. Harissa głównie jest znana w Tunezji i Libii. Ostrość potrawy zależy od ilości dodanej oliwy.
Tradycja z Maroko
Równie popularnym daniem co Harissa jest Tajine. To tradycyjna potrawa kuchni marokańskiej, ale popularna jest w większości krajów północnej części kontynentu. Nazwa wzięła się od glinianego naczynia, w którym jest przyrządzana. Tajine to danie składające się z duszonego mięsa i warzyw lub owoców. Do baraniny lub kurczaka dodaje się wszystko, co jest aktualnie dostępne.
Afrykańskie zupy
Gari akpu to popularna w zachodniej Afryce zupa warzywna robiona z manioku, czyli najbardziej znanej rośliny uprawnej na tym kontynencie. Z manioku, a konkretnie z mąki maniokowej i kukurydzianej powstaje tufu.
Znany i lubiany kuskus
Z krajów Maghrebu wywodzi się kuskus, czyli produkt łączący cechy makaronu i kaszy. Jest to również nazwa potrawy, którą przyrządza się właśnie z kuskusu. Może służyć jako dodatek do ryby czy kurczaka.