Pomysły na mono desery, które przygotujecie samodzielnie i to szybko

Pomysły na mono desery, które przygotujecie samodzielnie i to szybko

Mono desery cieszą się dużą popularnością. W końcu nie są pospolite, mają też ciekawą formę i są takie w sam raz. Nie są za duże, ani też za małe. Oczywiście mono desery można przygotować samodzielnie i wcale nie jest to trudne. Dziś przedstawimy Wam pomysły na super desery. Ich smak Was urzeknie. Czas więc rozpocząć przygotowania.

Śmietana z ciasteczkami, ale w nieco innej formie

Aby ułatwić sobie prace, przydadzą się akcesoria cukiernicze, choćby tylki czy też łyżki do nakładania kremu. Na początek ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno. Dodajemy do niej serek mascarpone. Na pół litra śmietany, warto dodać 250 gram serka. Aby masa dobrze się trzymała, zalecamy też zastosowanie jednego śmietan-fixu. Masę przekładamy do lodówki. Teraz możemy przejść do kolejnego ważnego etapu, czyli czas zblednować herbatniki. Potrzebować będziemy około 200 gram. blendujemy je na gładką masę, następnie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę tabliczkę czekolady i już łyżką mieszamy. Taką masę dodajemy do śmietany z serkiem i formujemy z niej kulki, które kładziemy do papilotek. W każdej kluce robimy małe wgłębienie, do którego za pomocą tylki wlewamy roztopioną czekoladę. Wystarczy tutaj użyć około połowy tabliczki białej czekolady – oczywiście na wszystkie ciastka. Mono desery przekładamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny, a potem możemy cieszyć się już ich smakiem, który jest naprawdę świetny.

Deser w kubeczku, ale jakże smaczny

Nasza kolejna propozycja jest również łatwa w przygotowania. W tym przypadku będziemy potrzebować małe kubeczki na desery. Ok, skoro to już jasne, to można przejść do pracy. Do wysokiego naczynia wkładamy owoce takie jak maliny, truskawki oraz porzeczki. Blendujemy je na gładką masę. Dodajemy do tej masy 2 łyżki bułki tartej i mieszamy. Masę przekładamy do lodówki. Teraz możemy już przejść do dalszej pracy. Otóż czas przygotować szybkie ciasto czekoladowe. W misce umieszczamy połowę kostki roztopionego masła i dwie tabliczki roztopionej czekolady mlecznej. Dodajemy 4 jajka i całość ubijamy mikserem. Teraz dosypujemy dwie szklanki mąki i pół szklanki cukru i całość ponownie ubijamy aż masa będzie gładka. Przekładamy ciasto do blachy 20 cm x 20 cm i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy będzie gotowe, można już przejść do pokrojenia go w małe kosteczki. Do każdego kubeczka wrzucamy kilka kostek, dodajemy łyżkę masy owocowej i umieszczamy w lodówce na 10 minut. W tym czasie ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Dodajemy jeszcze do każdego kubeczka po dużej łyżce śmietany. Możecie użyć do tego jeszcze dekoracyjnych tylek. Takie niezbędne akcesoria cukiernicze do kuchni w elhandel.pl łatwo znajdziecie i to w nader korzystnej cenie. To okazja, której nie można przegapić.

Po prostu na czekoladowo

Wcześniej przedstawiliśmy Wam przepis na ciasto czekoladowe i ono będzie bazą naszych mono deserów. W tym przypadku zamiast kroić na kwadraciki, wykrójcie z nich okręgi, używając do tego foremek, ale możecie też zrobić to za pomocą szklaki, choć będzie to trudniejsze. Na każdy okrąg kładziecie dwie przekrojone na pół truskawki, polewacie je roztopioną czekoladą, ale dosyć solidnie, ale tak, aby je pokryć w całości. Oczywiście to nie wszystko, bo teraz za pomocą tylki dekorujecie jeszcze deser ubitą śmietaną z dodatkiem kremu mascarpone i roztopionej czekolady. Deser powinien wylądować przynajmniej na kilka godzin w lodówce, a potem możecie już cieszyć się jego smakiem. Pamiętajcie, że możecie używać zarówno czekolady mlecznej, jak i deserowej czy nawet różowej bądź białej.

O czy jeszcze pamiętać przygotowując desery?

Oczywiście o tym, że zawsze należy używać najlepszej jakości składników, czyli jajek od kur z wolnego wybiegu, prawdziwej śmietany czy czekolady. Zalecamy też używanie świeżych owoców, a nie mrożonych. Takie desery możecie też przygotować w wersji wegańskiej – wystarczy tylko zastosować śmietankę roślinną, zamiast jaj użyć tapioki i postawić też na serek roślinny. Swoją drogą obecnie produkty roślinne są łatwo dostępne i ich cena wcale nie jest bardzo wysoka.