Wartości odżywcze popcornu – czy prażona kukurydza jest zdrowa?

Wartości odżywcze popcornu – czy prażona kukurydza jest zdrowa?

Niejedna osoba nie wyobraża sobie relaksu przed telewizorem bez popcornu. Prażona kukurydza jest niezwykle smaczna, jednak nie należy spożywać jej w nadmiarze. Wskazane jest zachowanie umiaru, tak aby nie nabawić się nieprzyjemnych dolegliwości. Dobrze jest także sprawdzić kaloryczność oraz wartości odżywcze ulubionej przekąski. Pewne jest to, że nie należy spożywać jej każdego dnia. Popcorn znany jest już od stuleci. Można spotkać się z opinią, że jego historia rozpoczyna się w 3600 r.p.n.e. Największą popularność zdobył w latach 90-tych XX wieku.

Z czego wykonywany jest popcorn?

Wysokiej jakości popcorn produkowany jest ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kukurydzy. Tutaj nie ma miejsca na przypadkowe surowce. Nie bez znaczenia jest także przebieg procesu obróbki, gdyż w dużej mierze to właśnie ona decyduje o efekcie końcowym. Ziarna prażone są w bardzo wysokich temperaturach. Ich objętość zostaje zwiększona poprzez nagłe obniżenie ciśnienia. Zabieg ten sprawia, że kukurydza pęcznieje. W sprzedaży znajduje się gotowy popcorn do samodzielnego przygotowania, jednak przez zakupem należy przeanalizować skład. Może okazać się, że jest on przepełniony szkodliwymi konserwantami. Na specjalną uwagę zasługuje popcorn ekologiczny, jednak tylko nieliczni wiedzą o jego istnieniu. Minusem jest wyższa cena zakupu – sprawia to, że najmniej wartościowe przekąski są najbardziej rozchwytywane. Najtańsze produkty wytwarzane są z ziaren kukurydzy, które mogą posiadać śladowe ilości pestycydów. Nawet znikome resztki środków chemicznych mogą toksycznie wpłynąć na samopoczucie lub zdrowie człowieka. Godna polecenia jest wyłącznie prażona kukurydza, która pochodzi od zweryfikowanego producenta. Lepiej nie ryzykować!

Właściwości prozdrowotne prażonej kukurydzy

Prażona kukurydza może być zdrowa – dotyczy to popcornu, który został przygotowany bez tłuszczu. Niestety nie jest on powszechnie dostępny. Szansa na jego zakup w miejscu publicznym (np. kinie) jest niewielka. Warto się wysilić i przygotować pyszną przekąskę samodzielnie. Nie jest to tak trudne i czasochłonne zadanie, jak mogłoby się wydawać. Podstawą jest zgromadzenie niezbędnych składników oraz wybór sprawdzonej receptury. Nawet osoby bez szczególnych umiejętności kulinarnych poradzą sobie z tym zadaniem. Domowy, zdrowy popcorn można spożywać częściej. Brak tłuszczu sprawia, że jest on mniejszym zagrożeniem dla sylwetki. Ma to szczególne znaczenie dla tych, którzy przywiązują dużą wagę do kaloryczności spożywanych produktów.

Pozytywny wpływ na układ pokarmowy

Wysokiej jakości prażona kukurydza może dobroczynnie wpłynąć na układ pokarmowy. Jest to prawdziwy strzał w dziesiątkę dla osób poszukujących alternatywy dla czekolady, ciastek lub batonów. Popcorn stanowi źródło błonnika, który odpowiada za przebieg procesów trawiennych. Wspomniany składnik przyspiesza eliminację szkodliwych produktów przemiany materii oraz toksyn, które gromadzą się w jelitach. Trzeba wiedzieć, że nie tylko pogarszają one samopoczucie, ale również mogą wywołać liczne uciążliwe dolegliwości, takie jak np. nudności, bóle żołądka, biegunki.

Wsparcie podczas odchudzania

Masz ochotę na smaczną przekąskę, jednak nie możesz pozwolić sobie na wysokokaloryczne specjały? Postaw na kukurydzę prażoną bez tłuszczu! Jak już wspomniano, popcorn dostarcza błonnika, a tym samym przyczynia się do przyspieszenia przemiany materii. Może stanowić on wsparcie podczas odchudzania. Nie każdy ma świadomość, że spowolnione procesy trawienne uniemożliwiają redukcję wagi. Mając do wyboru prażoną kukurydzę, paluszki lub czipsy, rozsądniej wybrać pierwszą opcją. Oczywiście nie należy spożywać ogromnych porcji popcornu! Znajduje tutaj zastosowanie zasada „co za dużo, to niezdrowo”.

Usprawnienie pracy układu krążenia

Beztłuszczowy popcorn zawiera sporą ilość dobroczynnych związków odżywczych, które wpływają na wiele aspektów pracy ludzkiego organizmu. Omawiana przekąska może usprawnić pracę układu krążenia. Jest to szczególnie ważne dla osób, które z różnych powodów są narażone na wystąpienie wielu groźnych schorzeń i dolegliwości. Systematyczne spożywanie wartościowego popcornu zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia np. zawału serca.

Usunięcie wolnych rodników z organizmu

Wolne rodniki zakłócają prawidłową pracę organizmu. Faktem jest, że zwiększą one ryzyko zachorowania na raka. Ponadto, przyspieszają proces starzenia się komórek. Szkodliwe działanie wolnych rodników widoczne jest już na pierwszy rzut oka. Mogą one wywoływać niedoskonałości, spadek sprężystości i jędrności skóry czy też nadmierną utratę pigmentu. Prażona kukurydza zawiera w sobie polifenole, które wykazują działanie przeciwutleniające.

Wzmocnienie układu kostnego i stawów

Kolejną zaletą prażonej kukurydzy jest fakt, że zawiera ona mangan. Wspomniany pierwiastek wzmacnia układ kostny oraz tkankę łączną. Obniża on prawdopodobieństwo wystąpienia m.in. dolegliwości bólowych ze strony kręgosłupa, kontuzji kolan, zapalenia stawów. Mangan może także złagodzić objawy istniejących schorzeń układu ruchu. Jest on niezbędny w prawidłowo zbilansowanej diecie. Niedobór opisywanego związku może skutkować wieloma poważnymi urazami, ale nie tylko.

Poprawa koncentracji

Popcorn oddziałuje także na układ nerwowy. Mangan poprawia koncentrację, co jest istotne dla uczniów, studentów, osób pracujących umysłowo, seniorów itd. Pierwiastek usprawnia logiczne myślenie oraz ułatwia proces przyswajania nowych informacji. Docenią to ci, którzy w ostatnim czasie mają problemy z pamięcią. Ponadto, prażona kukurydza obniża napięcie psychiczne, które może stanowić następstwo długofalowego stresu.

Źródło witamin i minerałów

Prażona kukurydza jest źródłem wielu witamin oraz minerałów, które są niezbędne do tego, by organizm efektywnie pracował. Popcorn beztłuszczowy dostarcza m.in. fosfor, żelazo, niacynę, witaminę B1, witaminę B6. Należy podkreślić, że niedobór wymienionych związków może doprowadzić do rozwoju różnego typu chorób i dolegliwości. Są one dostarczane organizmowi głównie poprzez pożywienie.

Wartości odżywcze popcornu

Popcorn, czyli ziarna prażonej kukurydzy po obróbce, może zostać przygotowany na różne sposoby. Właśnie dlatego nie można powiedzieć, że każda przekąska jest zdrowa i wartościowa. Z pewnością należy unikać produktów, które zawierają w swoim składzie dużą ilość tłuszczu, cukier, sól czy też substancje wzmacniające smak. Im więcej konserwantów, tym gorzej. Ponadto, „sztuczny” popcorn nie wykazuje pożądanych właściwości prozdrowotnych. To, jakie wartości odżywcze posiada prażona kukurydza, zależy od producenta. Przed podjęciem decyzji zakupowej dobrze jest przeanalizować zawartość poszczególnych składników. W 100 gramach „gotowego” popcornu można znaleźć:

  • Białko: 9 g
  • Tłuszcz: 28 g
  • Węglowodany: 57,2 g
  • Błonnik: 10 g
  • Cholesterol: 0 g
  • Minerały: 1,5 g
  • Witaminy: 2,1 mg
  • Wartość energetyczna: 500 kcal

Jak widać, standardowy popcorn dostępny na sklepowych półkach jest dość kaloryczny, co dla wielu osób stanowi znaczący minus. W dużej mierze odpowiada za to relatywnie wysoka zawartość tłuszczu. W takiej sytuacji warto jest poszukać produktu beztłuszczowego. Jego wartość energetyczna to około 350 kcal/100 g lub mniej! Plusem prażonej kukurydzy jest to, że szybko syci. Oznacza to, że już po spożyciu niewielkiej ilości nie mamy ochotę na więcej. W jednej szklance (pojemność 250 ml) mieści się mniej więcej 10 g popcornu. Sprawia to, że tylko nieliczni pochłaniają go w ogromnych ilościach.

Popcorn nie dla cukrzyków?

Prawdą jest, że prażona kukurydza nie jest odpowiednia dla każdego. Wysoki indeks glikemiczny sprawia, że nie będzie on dobrym wyborem dla cukrzyków. Dotyczy to również przekąsek beztłuszczowych. Popcorn może zwiększyć ilość produkowanej przez organizm insuliny, co negatywnie wpływa na zdrowie. Jeśli taki stan będzie utrzymywał się przez długi czas, to może dojść do rozwoju m.in. insulinooporności. Interesujące jest to, że wysoki indeks glikemiczny szkodzi nie tylko osobom zmagającym się z cukrzycą. Nie sprzyja on utrzymaniu szczupłej sylwetki. Insulina zwiększa ilość magazynowanej tkanki tłuszczowej. Może również spowolnić procesy trawienne, co podnosi ryzyko tycia. Wiadomym jest, że niewielka ilość opisywanej przekąski nie zaszkodzi, jednak spożywanie jej bez umiaru nie jest rozsądnym posunięciem.

Czy warto kupić popcorn do mikrofalówki?

Popcorn do mikrofalówki cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Wynika to z faktu, że można przygotować go w ekspresowym tempie. Nie potrzeba do tego żadnych umiejętności kulinarnych – wystarczy postępować zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Taka prażona kukurydza może być smaczna, jednak nie posiada właściwości odżywczych. Omawiane produkty najczęściej wyróżniają się wysoką zawartością konserwantów, które szkodzą zdrowiu. Bywa tak, że bezpośrednio po spożyciu popcornu niskiej jakości pojawiają się problemy żołądkowe. Nie można również nie wspomnieć o wysokiej zawartości tłuszczu, co przekłada się na kaloryczność. Lepiej unikać także popcornu smakowego (np. karmelowego). Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że dostarcza on ogromnej ilości związków chemicznych. Są to przekąski „sztuczne”, których walory smakowe pozostawiają wiele do życzenia.

Jak przyrządzić zdrowy popcorn?

Chcesz samodzielnie przygotować zdrowy popcorn? To żaden problem! Niewątpliwym atutem jest, że taka przekąska nie posiada zbędnych konserwantów. Wartości odżywcze zależą od tego, jakie produkty zostaną użyte.

Niezbędne składniki:

  • ziarna kukurydzy,
  • olej kokosowy,
  • sól niskosodowa lub inna.

Przygotowanie:

  1. Pierwszym krokiem jest rozgrzanie niewielkiej ilości oleju kokosowego na patelni. Następnie stopniowo wsypujemy na nią ziarna kukurydzy. Nie może być ich zbyt dużo, gdyż objętość popcornu jest o wiele większa, niż surowych ziaren.
  2. Kukurydza powinna prażyć się od przykrywką. Dość szybko można usłyszeć odbijanie się ziaren od jej powierzchni. Należy unieść patelnię na odległość 10 cm od palnika. Wszystkie ziarna powinny uprażyć się w tym samym stopniu.
  3. Gotowy popcorn nie wydaje żadnych dźwięków pod wpływem ciepła. Po uprażeniu warto pozostawić go jeszcze przez minutę pod pokrywką.