Azja to nie tylko sushi

Azja to nie tylko sushi

Kiedy myślimy o kuchni azjatyckiej, najczęściej przychodzą nam na myśl sushi, sajgonki czy kurczak curry. Jednak jedzenie wywodzące się z największego kontynentu jest niezwykle zróżnicowane. Co poza tymi najbardziej znanymi potrawami kuchni wschodniej możemy zjeść?

Satay

Satay także jest dość popularnym daniem kuchni orientalnej. Wywodzi się z Indonezji i składa się z kawałków mięsa, kurczaka, jagnięciny, wołowiny lub ryby. Mięso nadziane jest na bambusowe patyczki, które jest grillowane nad ogniskiem. Podaje się je z ostrymi sosami.

Miso-shiru

Zupa, która jest niezwykle często spożywana w Japonii. Przyrządza się ją na bazie bulionu dashi z dodatkiem pasty sojowej miso. W japońskiej tradycji mówi się, że dodatkowe składniki zupy powinny odzwierciedlać aktualną porę roku.

Soba

Soba również wywodzi się z Japonii. Jest makaronem z mąki gryczanej i jest podstawą wielu potraw kuchni japońskiej. Nie ma jednego sposobu przyrządzanie tego makaronu. Można go przyrządzić na gorąco w bulionie oraz na zimno. Bez względu na sposób przygotowania, podaje się go na chłodno.

Pierożki gyoza

Gyoza to japońskie pierożki podawane z sosem sojowym, octem ryżowym i uprażonym sezamem. Może być także sos ostry lub mirin, a także sos rybny. Ten rodzaj pierogów smaży się na patelni, a następnie zalewa się je wodą i gotuje na parze.

Bánh xèo

Ta potrawa na bazie naleśnika z nadzieniem jest tradycyjnym daniem kuchni wietnamskiej. Naleśnik przeważnie jest dość gruby, znajduje się w nim farsz, który składa się najczęściej z pasków mięsa wieprzowego lub drobiowego, krewetek, warzyw i grzybów. Farsz smaży się z dodatkiem mleka kokosowego, kurkumy i przypraw.