Co spakować do lunchboxa? Szybkie i proste pomysły na obiad do pracy

Co spakować do lunchboxa? Szybkie i proste pomysły na obiad do pracy

Obiady w pracy niejednej osobie spędzają sen z powiek. Jak je zapakować? W jaki sposób odgrzać, żeby pół firmy nie czuło zapachu naszego kotleta? Albo w ogóle, gdzie podgrzać, jeśli nie ma dostępnego żadnego sprzętu, który się do tego nadaje? To tylko niektóre z pytań, które zadają sobie osoby, które mają ochotę, w czasie przerwy w pracy, zjeść treściwy posiłek.

Dzisiaj przychodzimy z solidną porcją porad, które ułatwią przygotowanie posiłku do pracy.

Pewnie zastanawiasz się właśnie, czym jest lunchbox, tajemnicze słowo z tytułu. Pamiętasz może swoją szkolną śniadaniówkę? To właśnie to! ? Tylko większe i bardziej funkcjonalne… Fenomen lunchboxów polega na tym, że mogą mieć wiele przegród, a nawet wiele różnych pudełek o różnym przystosowaniu. Niektóre mogą być na sos, inne na zupę, a jeszcze inne na mięso, przekąskę lub cokolwiek innego. Dlaczego o tym wspominamy? Bo dobre opakowanie to połowa sukcesu. Nikt chyba nie lubi sytuacji, kiedy jego obiad nagle staje się zawartością torebki lub plecaka. Jeśli na poważnie myślisz o robieniu i noszeniu posiłku do pracy, zainwestuj w porządny lunchbox. Rynek aż roi się od różnych modeli, niektóre z ich są już nawet podgrzewane… Jeżeli nie chcesz kupować żadnych nowych pudełek, zastanów się, w co innego możesz zapakować swój obiad. Pamiętaj tylko, by koniecznie przed zapakowaniem posiłku i wyjściem z domu sprawdzić szczelność tego opakowania.

Mając już odpowiednie pudełko, czas coś do niego włożyć.

Zazwyczaj obiad do pracy przygotowuje się dzień wcześniej, wieczorem. Trzeba więc to zrobić szybko i sprawnie, żeby nie stać nad garami do późna, bo w końcu rano trzeba wstać do pracy ? Tutaj bardzo dobrze sprawdzą się nasze pomysły na szybkie obiady, o których pisaliśmy w jednym z poprzednich wpisów. Dla przypomnienia dodamy tylko, że znalazły się tam takie produkty jak ryż czy makaron.

Ten pierwszy jako składnik do potrawy do pracy sprawdzi się świetnie. Ugotuj ryż, przesmaż kurczaka, dodaj sos, na przykład chiński i obiad gotowy. Inne zastosowanie ryżu to na przykład różnego rodzaju sałatki. Przykładowo sałatka z tuńczyka będzie idealna. Potrzebujesz do niej tuńczyka w puszce, w sosie własnym, woreczek ryżu, dwa ogórki korniszone, małą puszkę kukurydzy i dwa jajka ugotowane na twardo. Do tego przyprawy i około łyżki majonezu. Wszystkie produkty kroisz w drobną kostkę, puszkowane rzeczy i ryż odcedzasz. Następnie wrzucasz to wszystko do jednej miski, dodajesz majonez, przyprawiasz i gotowe.

Do pracy możesz spakować tak naprawdę dowolną sałatkę. Możesz dodać do niej przesmażonego kurczaka, jajko lub tofu. To doda Ci energii i zaspokoi głód na długi czas. Świetnie sprawdzą się też wrapy, które możesz przyrządzić w różnym stylu. Raz mogą być klasyczne, innym razem bardziej w meksykańskim stylu.