Olej rzepakowy – płynne zdrowie?

Powstający z czarnych nasion rośliny kwitnącej na żółto, olej rzepakowy jest pełen prozdrowotnych składników. W Polsce, choć popularny, olej ten miał złą reputację – wszystko to przez kwas erukowy zawarty w rzepaku, który jest szkodliwy dla ludzkiego organizmu. Dziś to już przeszłość – rzepak, jak i produkowany z niego olej, nie zawierają w sobie żadnego niebezpiecznego składnika. Zamiast tego znajdziemy feerię wartości odżywczych i witamin. Przyjrzyjmy się temu bliżej.

Olej rzepakowy – dlaczego warto?

Porównując oleje roślinne, które można znaleźć na rynku, od razu można zauważyć pewną różnicę – olej rzepakowy ma zdecydowanie największą ilość kwasów omega-3. Kwas ten, zwany linolenowym, jest całkowicie niezbędny dla naszego zdrowia. W największych ilościach można znaleźć go w rybach, których w Polsce nie spożywamy w wystarczających ilościach. Sprawia to, że olej rzepakowy jest świetnym sposobem na uzupełnienie tego ważnego składnika diety.

Wspomniany kwas nie jest jedynym, który znajdziemy w oleju rzepakowym. Kwas linolenowy i linolowy współpracują, aby poprawić pracę mięśnia sercowego, układu krwionośnego, funkcjonowanie nerek, a nawet jędrność i zdrowie cery. Z drugiej strony, kwas oleinowy, który buduje 62% całego oleju rzepakowego, również jest kluczowy, gdyż obniża zawartość cholesterolu LDL w ludzkim organizmie.

Jakie witaminy znajdziemy w rzepaku?

Olej rzepakowy dostarczy nam wielu witamin, jednak równie ważne są fitosterole. Czym są? To inaczej sterole roślinne i polifenole, których działanie polega na kontrolowaniu poziomu cholesterolu we krwi. Działają one też przeciwutleniająco, a więc chronią nas przed nowotworami.

Jeśli chodzi o zawartość witamin w rzepaku, warto wspomnieć o tych najważniejszych:

  • witaminie E – składnik ten niweluje wolne rodniki, działa przeciwutleniająco, a to wszystko wpływa szczególnie dobrze na zachowanie zdrowej cery, włosów i paznokci,
  • witaminie K – jest ona odpowiedzialna za prawidłowe krzepnięcie krwi, jak i utrzymanie właściwej gospodarki wapniowej w organizmie,
  • prowitaminie A – zwana inaczej beta karotenem, wspomaga procesy zapewniające dobry wzrok i zdrową skórę; działa korzystnie na układ immunologiczny.

Warto popatrzeć na witaminy z perspektywy innych olejów roślinnych. Oleje rzepakowe mają ponad dwukrotnie większą zawartość witaminy K w 100 g, niż jakikolwiek inny z olejów. Jednocześnie mają również wysoką ilość witaminy E, jak i prowitaminy A.

Jakie interesujące zastosowania ma olej rzepakowy?

Prozdrowotne właściwości rzepaku nie kończą się na stosowaniu go w pożywieniu. Coraz częściej stosuje się go również zewnętrznie, gdyż świetnie wpływa na kondycję włosów, skóry, jak i paznokci. Jak można go stosować?

Jeśli chodzi o zastosowanie na włosy, olej rzepakowy warto rozprowadzić po całej ich długości – można to robić zarówno na mokro, jak i na sucho. Zabieg ten wzmocni cebulki włosów, co zapobiegnie ich wypadaniu. Pomoże też w nawilżeniu włosów, przez co będą delikatne i miłe w dotyku.

Stosowanie oleju rzepakowego na skórę twarzy będzie świetnym rozwiązaniem przy cerach wrażliwych, gdyż jest to substancja bardzo delikatna, a jednocześnie głęboko nawilżająca dzięki witaminie E. Najlepszą formą pielęgnacji będzie maseczka, którą można zrobić, dodając olej rzepakowy do jogurtu naturalnego z nutką rumianku.

Jak można łatwo zauważyć, olej rzepakowy to skarbnica właściwości prozdrowotnych. Warto więc odwiedzić stronę olejrzepakowy.com, która pozwoli na zapoznanie się z jeszcze większą ilością informacji na temat tego płynnego zdrowia. Im więcej wiemy, tym więcej zastosowań znajdziemy, a przy rzepaku możliwości jest naprawdę wiele.