Co warto wiedzieć o diecie ketogenicznej?
W ostatnich latach coraz więcej usłyszeć można o tej diecie. Przeważnie korzystają z niej mężczyźni, którzy nie wyobrażają sobie posiłku bez tłustego mięsa. Można też oczywiście spotkać Panie będące na ketodiecie. Czym charakteryzuje się ten sposób odżywiania i co sprawia, że jest tak bardzo inny od pozostałych diet?
Co zakłada dieta ketogeniczna?
Dieta keto zakłada całkowitą rezygnację z węglowodanów, na rzecz większej ilości tłuszczy. Dodatkowo osoby stosujące tego rodzaju dietę ograniczają do minimum spożywanie produktów, które zawierają cukry. Jest to bardzo restrykcyjna dieta, która bardzo często wymaga od nas całkowitej zmiany nawyków żywieniowych. Bardzo często zakłada ona również suplementowanie witamin. Ze względu na to, że dieta ta zakłada wykluczenie wielu produktów, które normalnie jedliśmy warto skonsultować jej stosowanie z lekarzem lub dietetykiem. Źle skomponowana dieta ketogeniczna może dosyć mocno popsuć nasze zdrowie i doprowadzić do wielu niedoborów.
Co daje stosowanie diety ketogenicznej?
Najczęściej głównym celem, dla którego decydujemy się na zastosowanie tego typu diety jest chęć zrzucenia kilogramów. Może się wydawać, że skoro będąc na niej jemy w większości tłuszcze, to redukcja masy ciała nie jest możliwe. Trzymając się jednak diety ketogenicznej i stosując ją prawidłowo, możemy w bardzo krótkim czasie schudnąć. To co równie ważne – zmniejsza się też poziom cukru i cholesterolu, a to bardzo pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Badania przeprowadzone na osobach stosujących dietę ketogeniczną pokazały, że zmniejsza ona negatywne objawy przy chorobie Alzheimera i Parkinsona.
Czego nie można jeść będąc na diecie ketogenicznej?
Przede wszystkim z diety należy wykluczyć chleb, ryż, makarony, kasze, mleko, słodycze, fasolę i wszystkie inne produkty zbożowe.
Powinno się za to spożywać jak najwięcej mięsa, jajek, orzechów i nasion, nabiału, oliwy z oliwek i nierafinowanych olejów.
Jeśli chodzi o warzywa to nie wszystkie są dopuszczalne w diecie keto. Jak najbardziej można jeść awokado, pomidory, brokuły, sałatę, ogórki zielone, cukinię, paprykę, szpinak i szparagi.