Co daje jedzenie nabiału?
Nabiał to wszelkiego rodzaju jogurty, kefiry, sery, twarogi i maślanki. Część ludzi kocha nabiał i bardzo chętnie dodaje go do swojej codziennej diety. Jest też grono osób, które uważa, że jest on szkodliwy i unika go ponad wszystko. Jak więc w końcu jest z tym nabiałem? Można go jeść w dużych ilościach, czy lepiej z niego zrezygnować?
Jakie właściwości ma nabiał?
Nabiał to grupa produktów, które zrobione są z mleka. Dzięki temu bogaty jest on w wapń, który na dodatek jest bardzo dobrze wchłanialny. Produkty mleczne są też źródłem aminokwasów i oczywiście białka. Warto również wspomnieć o jogurtach, kefirach i maślankach. Z racji, że są one fermentowanymi produktami mlecznymi, zawierają także probiotyki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszej flory bakteryjnej.
Kto nie powinien jeść nabiału?
Skoro produkty mleczne są tak zdrowe i mają tyle właściwości, to dlaczego ktokolwiek miałby z nich rezygnować? Nabiał, tak samo jak i mleko, ma w swoim składzie laktozę. Niestety jest to jeden z głównych alergenów i coraz więcej osób cierpi na jej nietolerancję. W takich sytuacjach po spożyciu produktów mlecznych mogą pojawić się bóle brzucha albo nudności. W takich sytuacjach konieczne jest odstawienie nabiału. Warto jednak pamiętać, że coraz częściej na półkach sklepowych znaleźć możemy produkty mleczne bez laktozy.
Jeśli jedzenie nabiału nie sprawia nam żadnego dyskomfortu i czujemy się po nim dobrze, to nie ma powodu aby przestać go jeść. Produkty mleczne są naprawdę zdrowe, a decydując się na jego odstawienie musimy pomyśleć o dostarczeniu odpowiedniej ilości białka i wapnia do naszego organizmu.