Co zrobić, aby kawa była świeża?

Co zrobić, aby kawa była świeża?

Zależy Ci na tym, aby przygotowywana przez Ciebie kawa w domu miała wyjątkowy aromat i smak? Chcesz przedłużyć świeżość produktów pobudzających i zastanawiasz się, w jaki sposób to najlepiej zrobić? Poznaj świetne sposoby na zachowanie idealnych właściwości kawy.

Co wpływa na smak kawy?

Przygotowanie kawy w domu nie należy do najtrudniejszych czynności. Aby jednak zapewnić sobie jej wyjątkowy smak i aromat, warto zwrócić uwagę na trzy bardzo istotne kwestie. Pierwszą i najbardziej podstawową z nich jest rodzaj wybranej mieszanki. To, jakiego produktu używa się do parzenia pobudzającego napoju, ma ogromny wpływ na uzyskiwany efekt. Im wyższa jakość kawy, tym lepszy jest jej aromat oraz tym większe właściwości pobudzające można dzięki niej zyskać. Należy pamiętać, że producenci oferują bardzo szeroki wybór substancji. Dobrze spróbować zarówno wariantów słodkich, kwaśnych, jak i gorzkich, dzięki czemu możliwe będzie znalezienie ulubionego rodzaju. Produktem, który zachwyci zdecydowaną większość miłośników czarnego napoju będzie kawa z Włoch.  

Drugim czynnikiem, który ma ogromny wpływ na to, jak będzie smakował parzony w domu napój, jest zmielenie substancji tuż przed jej obróbką. Każdy miłośnik kawy, a także doświadczony barista wie, że największy aromat można uzyskać tylko przy wykorzystaniu kawy ziarnistej, rozdrobnionej na moment przed jej zaparzeniem. Ziarna zmielone dzień, tydzień czy dwa tygodnie wcześniej nie są już na tyle świeże, aby umożliwić wydobycie doskonałego smaku kaw. Trzecim warunkiem, który jest ważny dla osób, którym zależy na uzyskaniu pysznego napoju pobudzającego, jest sposób przechowywania ziaren. 

W jaki sposób przechowywać kawę? 

Aby zachować świeżość kawy ziarnistej lub mielonej na dłużej, należy przykuć uwagę do sposobu jej przechowywania. Dobrze jest zrezygnować z trzymania opakowania bezpośrednio na ladzie kuchennej, a w zamian tego zainwestować w szczelne opakowanie, które ograniczy wilgocenie ziaren. Istotne jest również miejsce, w jakim produkt będzie się znajdował. 

Gdzie trzymać kawę?

W celu zachowania świeżości ziaren kawy należy ograniczyć im dostęp do bardzo intensywnego światła słonecznego oraz nadmiernego ciepła. Najlepiej, jeśli produkt znajdzie się w temperaturze pokojowej. Nie należy więc umieszczać go w lodówce, ponieważ właściwości substancji mogłyby ulec zniszczeniu, a ich aromat przejść wonią innych produktów chowanych w tym miejscu. Znacznie lepiej zagospodarować przestrzeń w szafce lub szufladzie, która będzie:

  • ciemna,
  • sucha,
  • bez dostępu do wilgoci. 

W czym trzymać kawę? 

Niezwykle ważną kwestią, która wpływa na świeżość kawy, jest opakowanie lub pojemnik, w której przechowuje się jej ziarna. Substancja powinna być trzymana w takim naczyniu, które ogranicza dostęp do światła, a także nie pozwala na jej wietrzenie. Nie zaleca się przesypywania kawy do szklanych słoików, które nie gwarantują maksymalnej ochrony ziaren. Co więcej, najbardziej skuteczną metodą, jest zachowanie oryginalnego opakowania od producenta. Te najczęściej charakteryzują się niezwykłą szczelnością, a co więcej, posiadają specjalne otwory, które umożliwiają wypuszczenie powietrza wyłącznie w jednym kierunku – ze środka na zewnątrz. Takie produkty można znaleźć w sklepie Cafe Silesia. W ofercie sklepu znajduje się kawa od cenionych producentów, którzy dbają o to, by ich wyroby były świeże przez długi czas. Dzięki temu zachowują one nie tylko swój pierwotny aromat, ale także świeżość, która wpływa na smak parzonego napoju. W przypadku, gdy nie ma możliwości zostawienia ziaren w oryginalnym pojemniku, dobrze jest wykorzystać do tego puszkę lub ceramiczny słoik. Niekiedy przesypuje się je także do specjalnych woreczków, jednak w takim przypadku, warto pamiętać o ich szczelnym zamknięciu np. za pomocą specjalnej klamry czy gumki recepturki.