Dania z grzybami

Dania z grzybami

Jesień to idealny czas na grzybobranie. Podczas spaceru po lesie można zebrać produkty, które później wykorzystamy w kuchni. Wiadomo, że z grzybów można przygotować sosy czy zupę, dodajemy je do jajecznicy oraz pierogów, ale co poza tym zrobić z tymi darami lasów?

Grzyby w sosie śmietankowym

Jedną z propozycji mogą być grzyby przyrządzone na patelni w sosie śmietankowym. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste. Dusimy grzyby na patelni, dodajemy cebulę, śmietanę, rozmaryn oraz przyprawy.

Tarta z grzybami

Tarta to danie ciasta kruchego lub francuskiego. Francuskie danie, które jest bardzo popularne w tamtejszej kuchni. Świetnym dodatkiem okazują się grzyby, które nadają tarcie aromatu.

Placki

Grzyby mogą być również wspaniałym dodatkiem do placków. Jak takie placki przygotować? Na patelni z rozgrzanym masłem smażymy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone grzyby i dusimy. Następnie doprawiamy i dodajemy do zmiksowanych jajek, kefiru, mąki i płatków owsianych. I smażymy nasze placki.

Pasztet grzybowy

W porównaniu z poprzednimi propozycjami, przepis na pasztet grzybowy jest nieco bardziej skomplikowany, ale zdecydowanie warto to zrobić. Niektórzy twierdzą, że smak pasztetu jest głębszy i bardziej wyrazisty, kiedy doda się do niego whisky.