Dlaczego warto jeść banany?
Banan jak każdy owoc ma wiele witamin, ale mało zdaje sobie sprawę z tego, że na jedzeniu tych owoców duży możemy zyskać. Wszyscy lub przynajmniej większość ludzi lubi banany, więc sprawdźmy, dlaczego tak naprawdę warto je jeść.
Witaminy w bananach
Banany to świetne źródło witamin z grupy B, witamin C oraz E. To pomaga w redukcji obrzęków, wzmacnia układ nerwowy oraz wspomagają produkcję krwinek białych i pomagają w funkcjonowaniu systemu odpornościowego. Zjedzenie jednego banana daje nam 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ponadto banany są źródłem witaminy A, K, a także wapnia, potasu, magnezu i fosforu.
Banan na poprawę samopoczucia
Banany zawierają dopaminę, która pozytywnie wpływa na nasz nastrój, a przez jej niedobór możemy nawet popaść w depresję. Dzięki witaminie B6 i magnezowi, które również dostajemy po zjedzeniu tego owocu, możemy się zrelaksować.
Źródło energii
Banany stanowią świetną opcję na posiłek przed i potreningowy. Zjedzenie 100 gram da nam około 90. kcal i doskonale sprawdzi się jako szybki zastrzyk energii. W tym przypadku ważne jest to, jakie banany wybierzemy. Mniej dojrzałe owoce mają mniej cukrów prostych, a więcej skrobi, przy bardziej dojrzałych owocach sytuacja jest odwrotna, a czarne plamy na skórce charakteryzują dojrzałe owoce.
Nie unikać bananów w ciąży
Banany to źródło żelaza, dzięki czemu przeciwdziałają powstaniu anemii, więc kobiety w ciąży powinny sięgać po te żółte owoce. Banany mogą też pomóc przy mdłościach i zgadze. Kwas foliowy zawarty w bananach może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych wad genetycznych.