Cellini – kawa dla najbardziej wyszukanych miłośników naparu

Cellini – kawa dla najbardziej wyszukanych miłośników naparu

Pochodzi z włoskiej palarni, hołdującej wieloletnim tradycjom. To niezwykła mieszanka, która zachwyca miłośników kawy na całym świecie. Od prawie 80 lat zadowala najbardziej wyszukane kubki smakowe. Przekonaj się, że to smak wart swojej ceny.

Kawa Cellini powstała, kiedy rodzina Pieri w 1946 roku założyła palarnię Torrefazione Columbia. Po kilku latach działania firma uzyskała status rynkowego lidera kawy w Toskanii. Jej lata świetności miały jednak dopiero nadejść i rozsławić markę globalnie. Dziś jest wliczana do najlepszych mieszanek na świecie – cenią ją wytrawni koneserzy naparu.

Cellini – jak narodziła się doskonała kawa?

Marka Cellini to synonim jakości i tradycji, które zdobyły uznanie na całym świecie. Jej historia zaczyna się w 1925 roku i wiąże się z rodzinną tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Amleto Pieri jako pierwszy kawowy broker zielonej kawy w Toskanii zamarzył o własnej palarni. Jego pracę kontynuował wnuk Sergio, a potem jego dzieci, które postanowiły nie tylko skupić się na utrzymaniu dobrze prosperującej palarni, ale także na silnym rozwoju marki. Grupa Cellini powstała w roku 1985 w Genui, z połączenia trzech historycznych marek: Filicori, Eureka oraz Columbia utworzonej w Livorno. Cellini od wielu lat produkuje kawę o najwyższej jakości, która łączy doświadczenie starożytnych palaczy kawy z gwarancją certyfikowanego procesu produkcji. Jest to połączenie tradycji i nowoczesności, które wyprowadziły firmę na pozycję absolutnego lidera na rynku producentów kawy o szczególnie cenionej jakości. Kawa Cellini prezentuje wyjątkowe walory smakowe i jako jedyna z niewielu jest badana laboratoryjnie na zawartość ochratoksyny A już na etapie zbiorów.

Zalety kawy Cellini

Cellini szerzy wyjątkową kulturę picia kawy po włosku. Smak prezentuje mieszanki, które są tworzone w zastrzeżony sposób, łącząc najlepsze gatunki arabiki i robusty w odpowiednich proporcjach. Dzięki temu uzyskuje się nie tylko odpowiednią gęstość espresso, ale także jego kolor i posmak. Dużym walorem jest lekka, ale nieprzeciętna gorycz pozostająca po spożyciu naparu. Czekoladowo-orzechowy smak pozwala wyróżnić także delikatne nuty palonego karmelu. To, co wyróżnia kawę Cellini to tzw. slow roasting, czyli powolny, autorski proces palenia kawy, który nadaje jej niepowtarzalnego aromatu.

Nieustane badania laboratoryjne udowadniają, że ziarna kawy Cellini praktycznie nie zawierają szkodliwej substancji zwanej ochratoksyną A. Jej smak to rezultat profesjonalnych działań, m.in. trzykrotnej kontroli ziaren, zanim zostaną zatwierdzone do produkcji, 100% wykorzystaniu odnawialnych źródeł energii podczas procesu produkcji oraz liczne certyfikaty potwierdzające doskonałą jakość produktu. W ofercie Callini dostępna jest kawa ziarnista, mielona, instant, BIO i bezkofeinowa. Nowością są kapsułki, które podkreślają, że marka podąża za potrzebami swoich odbiorców!