Jak przyrządzić idealną jajecznicę?

Jak przyrządzić idealną jajecznicę?

Jajecznica to potrawa, którą przyrządza się szybko i doskonale smakuje. Kiedy spieszysz się do pracy, to przygotowanie jajecznicy na śniadanie nie zabierze ci dużo czasu. Również, kiedy wracasz wieczorem zmęczony, to usmażenie jajek na kolację nie wypompuje z ciebie resztek sił. Aby ta potrawa była jeszcze smaczniejsza, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów.

Nie dodawaj mleka

Jeśli przed usmażeniem jajecznicy dodajesz do jajek mleko, to powinieneś zaprzestać tej praktyki. Mleko nie poprawi smaku jajek ani nie sprawi, że będzie bardziej puszysta. Wprost przeciwnie, ich smak straci na intensywności, a potrawa będzie gumowata. Jedyny produkt mleczny, jaki powinien znaleźć się w dobrej jajecznicy to dobrej jakości masło.

Nie wbijaj jajek bezpośrednio na patelnię

Nie dodawaj jajek wprost na patelnię. Najpierw wybij je do osobnej miski i rozmieszaj. Dzięki temu przygotowana przez ciebie jajecznica będzie smaczniejsza i będziesz miał pewność, że na patelnię nie dostaną się fragmenty skorupy. Raczej nikt nie lubi zgrzytania w zębach podczas jedzenia.

Zbyt mocny ogień nie służy jajecznicy

Ogień pod patelnią powinien być średni. Jeśli będzie zbyt duży to jajecznica wyjdzie wysuszona i mało apetyczna. Patelnię z ognia zdejmij jeszcze przed zakończeniem smażenia. Patelnia będzie ciągle gorąca i jajka nadal będą się smażyć. Po zdjęciu z ognia, zanim jajka zdążą się ściąć możesz dodać nieco świeżo startego żółtego sera. Dzięki temu danie będzie jeszcze smaczniejsze.

Mieszaj silikonową łopatką

Podczas smażenia przez cały czas mieszaj zawartość patelni. Do mieszania idealnie posłuży ci silikonowa łopatka. Nie używaj metalowych łyżek i widelców, bo porysują i zniszczą powlokę patelni. Drewnianą łyżką co prawda również można mieszać, ale ciężko będzie dotrzeć do wszystkich zakamarków patelni.

Pamiętaj o przyprawach

Podstawowe przyprawy do jajecznicy to sól i pieprz. Do posypania nadaje się posiekany koperek lub szczypiorek. Możesz też dodać majeranek, lubczyk, natkę pietruszki i granulowany czosnek.

Jajecznica to pyszne i pożywne danie a co najważniejsze proste i szybkie w przygotowaniu. Warto zastosować się do kilku powyższych wskazówek, aby była puszysta, kremowa a co najważniejsze smaczna.

Źródło: https://www.kcal.pl/