Jakich produktów nie powinny jeść kobiety w ciąży?

Oczywistym jest, że będąc w ciąży nie należy spożywać alkoholu. Każdy wie również, że ciężarne kobiety nie powinny palić papierosów. Jednak lista zakazanych produktów jest zdecydowanie dłuższa. Co jeszcze kobiety w ciąży powinny odstawić i jaki jest tego powód?

Produkty surowe

Kategoria ta jest całkiem rozbudowana. Kobiety ciężarne nie powinny jeść surowego mięsa, ryb i jaj. Jeśli więc jesteśmy fankami sushi to będąc w ciąży możemy sobie pozwolić tylko na takie z pieczonymi rybami albo wegetariańskie. Nie powinnyśmy też sięgać po tatar z surowym jajkiem, ani nawet na tatar bez jajka. Co za tym idzie nie powinno się jeść surowych wędlin. Odpada więc szynka parmeńska. Surowe mięso może prowadzić do zarażenia się toksoplazmozą, która jest szczególnie groźna dla ciężarnych kobiet.

Niepasteryzowane mleko

Kobiety w ciąży nie powinny sięgać po produkty zrobione z niepasteryzowanego mleka, ponieważ mogą być źródłem listerii. Listeria to bakteria, która często prowadzi do ostrych infekcji pokarmowych. Produktami, które są robione z niepasteryzowanego mleka są na przykład sery pleśniowe, camembert oraz ser feta. Będąc w kategorii nabiału – kobiety ciężarne nie powinny również jeść oscypków.

Napoje gazowane

Kobiety w ciąży często mają swoje zachcianki i nie raz słyszy się historie, że jedynym pitym przez nie napojem jest na przykład coca-cola. Nie powinno się ich jednak pić w dużych ilościach, ponieważ mają w sobie bardzo dużo cukru i często kofeinę. Sztuczne barwniki i duża ilość konserwantów mogą również zaszkodzić kobiecie w ciąży.

Jakich jeszcze produktów unikać?

O ile o surowym mięsie i alkoholu każdy słyszał, o tyle rzadko kiedy mówi się, żeby kobiety w ciąży nie jadły dużo wątróbki. Jest to bardzo zdrowy obiad, ale nie dla ciężarnych. Przez to, że mają dużo witaminy A, mogą doprowadzić do zaburzeń w rozwoju dziecka.

Podobnie sytuacja wygląda z orzeszkami ziemnymi. Jedzone w zbyt dużej ilości mogą doprowadzić do uszkodzenia płodu. To wszystko spowodowane jest przez aflatoksyny, które znajdują się w orzeszkach ziemnych.