Dieta bezglutenowa – dla kogo będzie właściwa?

Bezglutenowe produkty cieszą się coraz większą popularnością. Dzięki temu w niemal każdym większym sklepie możemy znaleźć bezglutenowy chleb, ciasto albo makaron. Czy to oznacza, że każdy powinien korzystać z tych udogodnień i odstawić gluten?

Czym tak naprawdę jest gluten?

Jak powszechnie wiadomo gluten występuje w produktach pszennych. Są to w zasadzie białka roślinne zawarte w pszenicy, ale też w innych zbożach. Znaleźć możemy go w jęczmieniu, życie i orkiszu. Gluten nie jest niezdrowym składnikiem zbóż, dopóki nie mamy na niego uczulenia. Spożywanie go przez osobę, która ma nietolerancję glutenu może doprowadzić do celiakii, czyli choroby trzewnej. Celiakii nie da się wyleczyć. Chory musi do końca życia prowadzić dietę bezglutenową.

Czy każdy powinien zrezygnować z glutenu?

Absolutnie nie. Wykluczenie z diety glutenu konieczne jest w przypadku osób chorujących na celiakię, oraz u osób, które mają uczulenie na gluten. Szacuje się, że gluten jest drugim największym alergenem, zaraz za mlekiem. Jeśli jednak spożywanie produktów glutenowych nie powoduje u nas problemów zdrowotnych to nie powinniśmy go odstawiać. Zastosowanie diety wykluczającej bez powodu może wyrządzić więcej strat niż zysków. Warto pamiętać, że zboża zawierają wiele cennych składników odżywczych. Jednym z takich elementów jest żelazo. Decydując się na dietę bezglutenową konieczny jest więc kontakt z dietetykiem, żeby nie doprowadzić do anemii, albo innych poważnych zaburzeń.