Jakie garnki warto mieć w swojej kuchni?
Płyta grzewcza to urządzenie służące do przygotowywania i podgrzewania potraw. Do czynienia możemy mieć z jego wersją indukcyjną, gazową, elektryczną oraz ceramiczną. Każdej z płyt dedykowane są nieco inne naczynia. Jakie garnki do poszczególnych kuchni należy kupić?
Jakie garnki do kuchenki gazowej, elektrycznej i ceramicznej warto kupić?
Aby móc swobodnie korzystać z danego rodzaju płyty grzewczej, należy się zaopatrzyć w odpowiednie naczynia. Jakie garnki do kuchenki gazowej wybrać? Do gotowania na niej nadają się niemalże wszystkie naczynia dostępne w sklepach. Jakie garnki do kuchni ceramicznej sprawdzą się najlepiej? Powinny one mieć grube, płaskie dno, którego średnica będzie dostosowana do wielkości pola grzewczego. Jakie garnki będą pasowały do kuchni elektrycznej? Powinny być one wykonane z trwałych, odpornych na uszkodzenia materiałów. Jakie garnki do kuchenki elektrycznej najlepiej się nadają? Warto, by równomiernie rozprowadzały ciepło po całej swojej powierzchni. Jakie garnki kupić na kuchenkę elektryczną? Powinny one być łatwe w utrzymaniu w czystości i nadawać się do mycia w zmywarce.
Jakie garnki do kuchenki indukcyjnej sprawdzą się najlepiej?
Kuchenka indukcyjna to urządzenie, które można spotkać w wielu kuchniach. Trudno się temu dziwić — ma ona całe mnóstwo zalet. Jedną z nich jest możliwość dokładnej regulacji ciepła. Płyta grzewcza pozostaje tu zimna i działa dopiero po postawieniu na niej naczynia. Skutecznie chroni to przed przypadkowym poparzeniem lub przypalaniem się rozlanych resztek potraw. Do niewątpliwych atutów kuchenki indukcyjnej można zaliczyć także krótki czas nagrzewania. Wynika to z tego, że ciepło powstaje tu bezpośrednio w nie naczynia, bez nagrzewania płyty kuchennej. Kuchnia indukcyjna jest również urządzeniem oszczędzającym energię elektryczną, pozwalając skutecznie obniżyć rachunki za prąd.
Aby jednak móc korzystać z takiego sprzętu, należy się zaopatrzyć w specjalne naczynia. Jakie garnki nadają się do kuchni indukcyjnej? Przede wszystkim, na ich opakowaniu lub dnie powinien się znajdować symbol indukcji — zwojnica. Informuje on o możliwości użytkowania garnków na płycie indukcyjnej. Jedynie takie naczynia będą wykrywane przez indukcję. Jakie garnki na kuchenkę indukcyjną należy kupić? Drugim bardzo ważnym elementem jest dno o właściwościach ferromagnetycznych. Aby sprawdzić, czy dane naczynie takowe posiada, wystarczy przyłożyć do niego magnes. Jeżeli je przyciągnie, to znak, że do czynienia mamy z garnkiem wykonanym w całości lub zawierającym domieszkę materiału ferromagnetycznego. Jakie garnki wybrać na kuchenkę indukcyjną? Powinny one posiadać dno odpowiedniej grubości. Jeśli jest ono zbyt cienkie, po pewnym czasie może ulec deformacji, a co za tym idzie — nie przylegać w całości do płyty i nierównomiernie rozprowadzać ciepło. Efekt — wydłużenie procesu gotowania. Garnki — jakie wybrać na indukcję? Najlepiej, aby miały one dno o grubości około 5-10 mm, które składać będzie się z 3-6 warstw.
Jakie garnki warto kupić na kuchenkę indukcyjną? Jeżeli posiada ona pole grzewcze, średnica naczyń powinna być taka sama lub nieco mniejsza od niego. W przeciwnym wypadku mogą one nie zostać wykryte przez płytę indukcyjną.
Wybierając komplet garnków na kuchenkę indukcyjną, warto także zwrócić uwagę na uchwyty. Najlepiej, aby były one nienagrzewające się. Dzięki temu skutecznie będą chroniły dłonie przed poparzeniem w czasie gotowania. Godne polecenia są także garnki z antypoślizgowymi rączkami, które pozwalają na bezpieczne ściąganie ich z kuchenki. Bardzo ważnym elementem takich naczyń jest pokrywka. Powinna być ona wykonana ze stali nierdzewnej lub szkła żaroodpornego i posiadać otwór umożliwiający odprowadzanie pary wodnej.
W każdej kuchni, poza kompletem garnków na indukcję powinien znaleźć się także zestaw patelni dedykowany tego typu płycie grzewczej.
Gwarancją codziennych, małych sukcesów w gotowaniu jest zestaw garnków dopasowany do rodzaju znajdującej się w kuchni płyty grzewczej. Pozwoli on na wygodne, bezpieczne i szybkie przyrządzanie ulubionych potraw.
zdjęcie główne: stock.adobe.com
autor: Kirill Gorlov
zdjęcia w tekście: tadar.pl