Czym różnią się piwa dolnej i górnej fermentacji?

Czym różnią się piwa dolnej i górnej fermentacji?

W świecie piwoszy mawia się czasem, że odmian tego popularnego trunku jest tyle, co browarów na świecie. Na ostateczny smak piwa wpływa bowiem wiele elementów, w tym nawet rodzaj użytej wody. Jedną z klasyfikacji, które stosuje się w browarnictwie jest podział tego popularnego alkoholu ze względu na rodzaj fermentacji. Czym różnią się od siebie piwa górnej i dolnej fermentacji i które z nich cieszą się największą popularnością? Na te pytania odpowiadamy w naszym artykule.

Piwa górnej fermentacji

Drożdże stosowane przy elaboracji piw górnej fermentacji pracują w wyższych temperaturach, najczęściej miedzy 15 a 25 stopni Celsjusza i nie osiadają na dnie fermentora, a gromadzą się na powierzchni brzeczki (stąd też wzięła się nazwa tych piw). Przy okazji produkcji piwa, drożdże te powodują również powstanie charakterystycznych związków smakowych oraz aromatycznych (alkoholi wyższych i esterów). Ponadto proces fermentacji górnej przebiega szybciej. Do klasycznych odmian piw warzonych metodą górnej fermentacji zalicza się piwa typu ale i stout, a także piwa pszeniczne. Trunki wytwarzanie w tym procesie fermentacji charakteryzują się znacznie bardziej złożonym smakiem i aromatem niż piwa fermentacji dolnej.

Lager – piwo dolnej fermentacji

Dużo krótszą historię mają piwa tzw. dolnej fermentacji, zwane lagerami. Ich powstanie datuje się bowiem na drugą połowę XIX wieku. Do wyrobu lagerów używane są drożdże, które w procesie elaboracji tego napoju alkoholowego opadają na dno fermentora, stąd też pochodzi nazwa tej kategorii piw. Dolna fermentacja przebiega w niższej temperaturze – najczęściej pomiędzy 8 a 12 stopni Celsjusz. Skutkiem tego jest powolniejszy proces fermentacji, co z kolei przekłada się na mniej burzliwą pracę drożdży. W rezultacie piwo typu lager jest trunkiem o czystszym profilu aromatycznym od piw górnej fermentacji. To wszystko sprawia, że ostateczny smak takiego piwa zależy w dużej mierze od pozostałych składników wykorzystanych do jego produkcji. Do najpopularniejszego piwa dolnej fermentacji należy zdecydowanie Pilsner. Jednocześnie piwo to uznaje się za najpopularniejszy rodzaj piwa na całym świecie. Dolna fermentacja sprawia, że piwo jest delikatne i doskonale gasi pragnienie, dlatego sprawdza się o każdej porze roku, zwłaszcza w ciepłe dni.

Poszukujesz oryginalnych lagerów rzemieślniczych?

Jeżeli znudziły Ci się popularne piwa przemysłowe, warto postawić na jedyne w swoim rodzaju trunki kraftowe. Cieszą się one w naszym kraju coraz większą popularnością, a lokalne browary je wytwarzające to nie tylko producenci piwa, ale prawdziwi artyści w swoim fachu. Polskie browary rzemieślnicze produkują dzisiaj wyśmienite piwa lager czy też ale, które z powodzeniem mogą konkurować z najlepszymi światowymi browarami kraftowymi.