Jakie potrawy kuchni śródziemnomorskiej warto spróbować?

Wakacje na południu Europy nad Morzem Śródziemnym są coraz popularniejszym sposobem spędzania wolnego czasu. Wiosną i jesienią w Hiszpanii lub Grecji jest już naprawdę bardzo ciepło, nie dziwi więc, że coraz więcej osób poszukuje tanich lotów w tamte rejony. Co jednak z jedzeniem, które różni się znacząco od tego, które mamy w Polsce? Jakich potraw warto spróbować?

Chorwacja

Zacznijmy od ukochanego miejsca wakacji dla dużej części Polaków. W sezonie wakacyjnym nie sposób nie spotkać Polaków w tym nadmorskim kraju. Choć chorwacka kuchnia ma w sobie sporo bałkańskich przysmaków i w większości restauracji znajdziemy Pljeskavice i Ćevapčići, to nie zabraknie w niej owoców morza i ryb. Bardzo popularny jest tam rekin i kalmary. Zamawiając danie w Chorwacji warto też skosztować blitvy, czyli buraka liściowego. Podawana ona jest razem z czosnkiem i oliwą i w połączeniu z ziemniakami są idealnym dodatkiem do dań.

Grecja

Będąc w Grecji można poczuć oprócz kuchni śródziemnomorskiej kilka smaków azjatyckich. To właśnie tam warto spróbować dolmades, czyli gołąbków z mięsa jagnięcego w liściach winorośli. Oczywiście w Grecji na każdym kroku znajdziemy dodatki w postaci oliwek i sera owczego. Wszyscy z pewnością wiemy, że to właśnie stamtąd pochodzi sos z ogórkami znany jako tzatziki. Często podawany jest jako dodatek do grillowanych szaszłyków – souvlaków. Grecja to też gyros w picie na każdym kroku.

Włochy

Włochy to oczywiście stolica pizzy i warto spróbować ją właśnie tam. Jednak nie jest to jedyne danie, które koniecznie trzeba zjeść w tym śródziemnomorskim kraju. Włochy to też wszelkiego rodzaju makarony i risotta, a także włoskie pierożki jak ravioli i tortellini. Wszystkie dania, które tam dostaniemy będą miały dodatek świeżych ziół takich jak oregano, bazylia czy rozmaryn. Włochy to też oliwa z oliwek lana w dużych ilościach. Włosi często sięgają po owoce morza i szczególnie lubią krewetki. Nie możemy też zapomnieć o włoskich deserach. To właśnie tam najlepiej spróbować panna cotty i tiramisu, a do tego wypić jeden mały łyk espresso.

Hiszpania

Będąc w Hiszpanii koniecznie trzeba zjeść paellę, czyli ryż, który podawany jest z ogromną ilością różnych składników. Oczywiście jak w niemal każdym śródziemnomorskim kraju możemy znaleźć taką z owocami morza, ale znajdzie się też coś z kurczakiem, albo wersja dla wegetarian. Na przystawkę warto spróbować gazpacho, czyli hiszpańskiego chłodnika, a na deser koniecznie churros, które podawane są z lejącą czekoladą.