Wegetarianizm, Weganizm czy Flexitarianizm – co to jest i czym się różni?

Ostatnimi czasy coraz częściej słychać o diecie bezmięsnej. Wegetariańskie restauracje pojawiają się w większych i mniejszych miastach. Zamówić możemy burgery z kotletami buraczanymi i kebaby bez mięsa. Jednak oprócz określenia wegetarianizm, czasem słyszymy o Weganizmie albo i Flexitarianizmie. Sprawdźmy więc co oznaczają te nazwy i jakie produkty mogą osoby na tych dietach jeść.

Wegetarianizm

Zdecydowanie najpopularniejsze określenie, o którym wspominają osoby nie jedzące mięsa. Dieta wegetariańska wyklucza spożywanie mięsa, ale można jeść produkty odzwierzęce. Oznacza to, że wegetarianie nie mają problemu z jedzeniem jajek albo piciem mleka krowiego. Co za tym idzie, na tej diecie można jeść żółty ser, jajecznicę, albo masło.

Weganizm

Jest to bardziej rygorystyczna dieta niż wegetarianizm. Weganie oprócz tego, że nie jedzą mięsa, to nie jedzą też żadnych produktów odzwierzęcych. Osoby na diecie wegańskiej nie piją mleka krowiego i nie jedzą jajek. To co ciekawe nie jedzą oni także miodu. Wszystkie dania, które spożywają weganie są w 100% pochodzenia roślinnego. 

Flexitarianizm

To określenie jest najmniej znane, ale ostatnio spotkać je można coraz częściej. Flexitarianizm polega na tym, że na co dzień stosuje się dietę wegetariańską, czyli nie spożywa się mięsa, ale można stosować mleko i jajka. Jednak flexitarianie dopuszczają okazjonalne jedzenie mięsa. Czasem wygląda to w ten sposób, że w diecie tej wyznacza się konkretną ilość dni w miesiącu, kiedy spożywane są dania mięsne. Innym razem flexitarianie decydują się na jedzenie mięsa będąc w gościach, albo krajach gdzie nie ma potraw wegetariańskich.

Flexitarianizm często jest wstępem do przejścia na bardziej restrykcyjną dietę, a niekiedy jest po prostu sposobem na życie. Wiele osób decyduje się na to jedynie ze względów ekologicznych, nie dlatego, że nie lubi smaku mięsa.