Jakie przyprawy spotkamy w daniach kuchni azjatyckiej?

Najczęściej kuchnia azjatycka kojarzy nam się z barami chińskimi albo wietnamskimi, ale Azja to także japońskie sushi i indyjskie curry. Możemy na talerzu zobaczyć całą paletę kolorów a każde danie będzie miało wyjątkowy smak. Kuchnia azjatycka, bez względu na region wyróżnia się jednym – w każdym daniu wyczujemy nutę słodką, słoną, kwaśną, gorzką i ostrą. Przyjrzyjmy się bliżej każdemu regionowi Azji i poznajmy charakterystyczne dla niego potrawy.

Kuchnia indyjska

W Indiach królują mieszanki przypraw. Najpopularniejsza to oczywiście curry, która nadaje charakterystyczny żółty kolor. Coraz częściej w sklepach widzimy też mieszankę garam masala, która jest trochę ostrzejsza w smaku. W daniach indyjskich często też znajdziemy posmak przypraw korzennych, takich jak anyż, gałka muszkatołowa, a także imbir i mniej znany w Polsce galangal.

Kuchnia wietnamska

W kuchni wietnamskiej trochę inaczej, niż w pozostałych azjatyckich krajach, często wykorzystywane są świeże zioła. Najczęściej spotkamy dania z tajską bazylią, miętą cytrynową, albo natką kolendry, To też jest miejsce, w którym potrawy będą trochę ostrzejsze, ponieważ Wietnamczycy bardzo lubią korzystać z chilli.

Kuchnia tajska

W Tajlandii również spotkać możemy curry, jednak ma ono zupełnie inną formę niż w Indiach. Tajskie curry nie jest mieszanką w proszku, ale przybiera formę pasty. Jej smak nie przypomina wcale tego indyjskiego i najczęściej jest z dodatkiem mleczka kokosowego. Oprócz tego w Tajlandii często spotykane są świeże zioła, jak na przykład natka kolendry i trawa cytrynowa.

Kuchnia chińska

W kuchni chińskiej raczej nie wykorzystuje się sproszkowanych przypraw, ale sosów. Królują tu sosy sojowe różnej maści. Oprócz tradycyjnego, który spotkać możemy w Polsce, w daniach znajdziemy sos hoisin – sojowo-śliwkowy, sos char siu – miodowo-sojowy, a także sos śliwkowy. Do tego Chińczycy często do dań dodają chilli, które dodaje pikanterii.