Jakie produkty w diecie wegetariańskiej dają najwięcej białka?

Nie ulega wątpliwości, że białko w każdej diecie jest niezmiernie ważne. Jest to podstawowy element budulcowy w naszym organizmie i jest niezbędny do prawidłowego rozwoju człowieka. Każdy pewnie wie, że znajduje się ono w mięsie i rybach, ale co z osobami, które są na diecie wegetariańskiej albo wegańskiej i produktów odzwierzęcych nie jedzą? Skąd wtedy czerpać białko?

Produkty odzwierzęce

Osoby będące na diecie wegetariańskiej mają trochę ułatwione zadanie. Dobrym źródłem białka są jajka i mleko. Co za tym idzie wszelkiego rodzaju twarogi, jogurty i kefiry mogą w pewnym stopniu uzupełnić braki. 

Rośliny strączkowe

Niezaprzeczalnie najlepszym źródłem białka w diecie wegańskiej i wegetariańskiej są wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe. Zaliczamy do tej kategorii fasolę czerwoną i białą, soczewicę, ciecierzycę i soję. Nie bez powodu w sklepach w działach z produktami wege znajdziemy parówki i szynki sojowe, hummus oraz tofu.

Produkty zbożowe

Niewiele osób wie, ale w produktach zbożowych także znajdziemy białko. Nie ma go tak wiele, jak w strączkach, jednak bardzo dobrze sprawdzą się jako uzupełnienie w diecie wegetariańskiej. Warto więc jeść wszelkiego rodzaju kasze (kuskus, jaglaną, gryczaną) lub pełnoziarniste makarony.

Orzechy i nasiona

Tutaj zdecydowanie przodują pestki dyni, nasiona sezamu i orzechy arachidowe. Dodając ich garść do posiłków możemy być pewni, że nasza dieta będzie bogata w białko. Produkty te dostarczają nie tylko białka, ale też zdrowe tłuszcze i błonnik, które stanowią niesamowicie ważny element każdej diety. Nie bez powodu mówi się, że orzechy powodują, że człowiek staje się mądrzejszy.