Jakie są właściwości cynamonu?

Co roku w okresie zimowym i okołoświątecznym wszyscy przypominają sobie o istnieniu cynamonu i miodu. Dlaczego warto kupować to drugie możecie przeczytać tutaj. Dziś zajmiemy się cynamonem i jego właściwościami.

Czym właściwie jest cynamon?

Być może nie każdy wie, ale cynamonowiec to drzewo, a tak bardzo popularna laska cynamonowa to wysuszona kora tego drzewa. Jeśli kupujemy przyprawę w torebce to jest to zmielona kora cynamonowca. Warto również wspomnieć, że istnieje cejlońska i chińska odmiana tego drzewa. Różni się dosyć mocno wyglądem, ale również właściwościami. Cynamon, który jest łatwo dostępny w każdym supermarkecie to cynamon chiński.

Cynamon cejloński

Ten rodzaj cynamonu nie jest tak łatwo dostępny i jego cena potrafi być dziesięciokrotnie wyższa niż chińskiej odmiany. Laska z wyglądu przypomina cygaro i ma bardzo dużo cienkich warstw, które zwijają się. Po zmieleniu ma żółtobrązowy kolor. W smaku jest bardzo delikatny, korzenny i lekko słodkawy. To co jednak najbardziej wyróżnia ten rodzaj cynamonu to zawartość kumaryny. Cejlońska odmiana nie ma jej aż tak dużo, przez co mówi się, że jest dużo zdrowsza.

Cynamon chiński

Przy wielu chińskich produktach mówi się, że są one słabej jakości i podobnie jest w przypadku cynamonu. Porównując odmianę z Chin do tej cejlońskiej jest ona po prostu gorsza. Laska cynamonu chińskiego jest twarda i ciężko jest ją zmielić, a po zmieleniu ma ciemnoczerwony kolor. Ma on też o wiele intensywniejszy zapach i smak, z tego też powodu nazywany jest cynamonem wonnym. Spowodowane jest to właśnie dużą ilością kumaryny. Jeśli jesteśmy przy smaku to warto wspomnieć, że nie jest on tak dobry, jak ten cejloński. Można wyczuć nutę pikantności i cierpkości.

Właściwości odżywcze

Przede wszystkim cynamon to bardzo dobre źródło potasu i wapnia. Dodatkowo ma w sobie kwasy fenolowe. To właśnie one mają właściwości przeciwutleniające, które wpływają bardzo pozytywnie na zdrowie. Oprócz tego działają przeciwbakteryjnie, a to tłumaczy wykorzystanie cynamonu w tradycyjnej chińskiej medycynie. W składzie cynamonu znajdziemy też aldehyd cynamonowy, który ma właściwości antynowotworowe. Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania, które wskazują, że pomaga w walce z rakiem jelita grubego.

 

Jak widzicie cynamon bardzo dobrze wpływa na zdrowie i świetnie, że w tym sezonie jesienno-zimowym zdecydowanie częściej dodajemy go do swoich potraw.