Jakie są zalety kiszonek?
W Polsce bardzo popularne są kiszonki. W niemal każdym sklepie znajdziemy kiszone ogórki i kiszoną kapustę. Lubimy wykorzystywać je jako dodatek do dań, ale też przygotowywać z nich osobne potrawy. Powszechnie wiadomo, że kiszonki mają w sobie dużo witaminy C, ale czy tylko tyle mogą nam zaoferować? Dlaczego jeszcze powinniśmy je jeść?
Wspomagają odchudzanie
Przede wszystkim produkty kiszone mają niewiele kalorii, a co za tym idzie, co dobre dla każdego, kto chce zrzucić kilka kilogramów. Na dodatek zapewniają one poczucie sytości przez dłuższy czas, więc za ich pomocą możemy najeść się szybko, nie spożywając przy tym wielu kalorii. Warto również wiedzieć, że kiszonki poprawiają trawienie i bardzo dobrze wpływają na przemianę materii.
Poprawiają odporność
Po pierwsze kiszonki są źródłem witaminy C, która jak dobrze wiemy, dobrze wpływa na odporność naszego ciała. Poza tym są one poddawane procesom fermentacji, a wszystkie sfermentowane produkty spożywcze poprawiają odporność. Głównym powodem, dla którego tak się dzieje jest to, że posiadają one bakterie probiotyczne, a te niszczą i osłabiają czynniki chorobotwórcze.
Będąc w temacie odporności warto wspomnieć o tym, że kiszonki posiadają także witaminę A, która również wpływa na nią pozytywnie. Jest to jedna z tych witamin, która wspiera zwalczanie bakterii i wirusów, ale też działa przeciwnowotworowo.
Produkty spożywcze, które poddawane są kiszeniu, posiadają w swoim składzie również żelazo. Jak dobrze wiemy, ono również wzmacnia odporność, ale też wpływa na poprawne działanie naszego układu krwionośnego.
Oprócz wymienionych wyżej zalet warto wspomnieć, że kiszonki zawierają też inne składniki mineralne, jak na przykład potas, fosfor i magnez. Dodatkowo są one źródłem witamin E, B2 i PP. To właśnie dzięki witaminie E można powiedzieć, że jedząc kiszonki spowalniamy procesy starzenia się naszej skóry.