O czym pamiętać podczas gotowania na parze?
Przyjęło się, że gotowanie na parze jest jednym z najzdrowszych sposobów przygotowywania posiłków. Nie tracimy tylu składników odżywczych co podczas standardowego gotowania. Nie dodajemy potrawie też dodatkowych kalorii jak w trakcie smażenia. Warto jednak pamiętać o kilku szczegółach, żeby posiłki były dalej pyszne.
Jakie produkty można gotować na parze?
Najpopularniejszymi produktami, które gotowane są na parze są warzywa. Nie ma tutaj zbyt wielu ograniczeń – można na parze przygotowywać brokuły, fasolkę szparagową, a nawet szpinak.
Osoby, które lubią potrawy lekkostrawne, powinny ucieszyć się z informacji, że gotować na parze można chude mięso. Świetnie sprawdzi się do tego kurczak i cielęcina. Bardzo często na parze gotuje się ryby. Dodaje to trochę innego smaku, niż upieczenie ich.
Być może będzie to zaskoczeniem, ale na parze gotować można ryż i kaszę. Za pomocą takiego sposobu przyrządzania produkty te zyskują jeszcze lepszy smak.
Jak gotować na parze?
Warto zaopatrzyć się w specjalny koszyczek do gotowania na parze. Można też kupić garnek w zestawie z wkładką do tego przeznaczoną. Podczas gotowania na parze musimy zadbać, żeby przykrywka była dobrze dopasowana, tak żeby para wodna nie uciekała. Pamiętajmy też, żeby produkty kłaść wraz z koszyczkiem na garnek dopiero jak woda zacznie się gotować. Pilnujmy też, żeby nie było dużego bulgotania, woda ma tylko delikatnie się gotować.
Na koniec warto wspomnieć, że produkty przyrządzane w ten sposób są szybciej gotowe. Weźmy to więc pod uwagę odliczając czas gotowania, ponieważ rozgotowane warzywa i mięso nie będą smakować tak dobrze.