Jedź zupy bo warto

Jedź zupy bo warto

Coraz mniej osób w naszym społeczeństwie przygotowuje zupy. To wielka szkoda, gdyż nie tylko są zdrowe, ale również pozwalają na zachowanie szczupłej sylwetki i dostarczenie cennych składników odżywczych.

Warto je gotować, gdyż sycą, a jednocześnie nie tuczą. Jest to związane z tym, że w większości przypadków zupy przygotowuje się na wywarze warzywnym. Sama warzywna zupa nie jest kaloryczna, jednakże po dodaniu makaronu czy ryżu jej kaloryczność zwiększa się. Osoby,  które pragną zrzucić zbędne kilogramy powinny zabielać zupy jogurtem, a zamiast zasmażki dodawać łyżkę oliwy. Walory smakowe zostaną zachowane, a ilość kalorii nie wzrośnie drastycznie.

Zupa dostarcza cennych składników odżywczych. Mowa przede wszystkim o potasie, który wpływa na gospodarkę wodną i ciśnienie krwi oraz fosforze i wapniu. Te składniki z kolei budują kości oraz zęby. W zupach występuje również żelazo, magnez, fluor i duże ilości witaminy E znanej jako witamina młodości oraz beta-karotenu.

Kiedy zupa warzywna gotuje się krótko zawiera również witaminę C i witaminę B. W kolei w daniu, które gotowało się na wywarze mięsnym można znaleźć białka oraz tłuszcze. W przypadku zupy z makaronem czy ryżem występują również węglowodany i witamina D.

Nie ma lepszego obiadu w trakcie jesiennych oraz zimowych dni, gdyż zupa szybko rozgrzewa zmarznięte ciało.