Jak przygotować kanapkę?

 

Kanapka to stały element menu większości ludzi. Właśnie dlatego należy wiedzieć jak ją przygotowywać, żeby dostarczała wielu cennych składników odżywczych oraz doskonale smakowała. Na kanapce powinny się znaleźć przede wszystkim warzywa. Nie można obejść się bez sałaty, rukoli, szpinaku, pomidorów, ogórków i innych. Oprócz tego, że zalicza się je do produktów niskokaloryczność, to posiadają wiele cennych składników odżywczych.

W dalszej kolejności należy sięgnąć po produkty pełnoziarniste. W tym miejscu warto zaznaczyć, że mimo iż świeże pieczywo smakuje najlepiej, zdrowsze jest te kilkudniowe. Chodzi o to, ze czerstwy chleb czy bułki wolniej się trawią, dzięki czemu następuje obniżenie ich indeksu glikemicznego. W tym miejsc warto zaznaczyć, że pieczywo należy przechowywać w papierowych torebkach, gdyż te wykonane z folii ułatwiają rozwój bardzo szkodliwej pleśni.

Na kanapce nie może zabraknąć produktów mlecznych. Masło warto zastąpić serkiem do smarowania oraz innymi produktami o niskiej zawartości tłuszczu. Żółty ser nie cieszy się już tak dużą popularnością, gdyż wskazuje się go jako jeden z produktów, które obniżają pracę mózgu. Jest to związane z występowaniem w nim dużej dawki utlenionego cholesterolu, który przedostaje się do mózgu. Właśnie dlatego jeśli ser to tylko raz w tygodniu.

Warto też sięgać po jajka, ryby oraz tłuszcze, aby tak skomponowane kanapki dostarczały cennych składników odżywczych oraz witamin. No i oczywiście syciły na jeszcze dłużej.