Najlepsze gatunki wina

Najlepsze gatunki wina

Podobno umiarkowane spożycie wina ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Wino może wzmocnić naszą odporność, a także być uzupełnieniem diety odchudzającej. Na jakiego rodzaju wino postawić, jeśli chcemy wypić jedną lampkę dla zdrowia lub samopoczucia?

Cabernet Sauvignon

To winorośl uprawiana w niemal każdym państwie winiarskim o zróżnicowanym klimacie. Jednak popularność zyskała we Francji w regionie miasta Bordeaux. To z tego miejsca rozpowszechniła się do innych krajów europejskich, a z czasem nawet do USA, Nowej Zelandii, Australii czy Chile. Wino z tej winorośli dobrze współgra z daniami kuchni azjatyckiej lub hiszpańskiej.

Garnacha

To czerwona odmiana winogron. W zależności od kraju przybiera różne nazwy. Garnacha to nazwa hiszpańska, we Francji występuje pod nazwą grenache, a na Sardynii cannonau. Innymi dużymi regionami, gdzie uprawia się ten gatunek winogrona to Toskania, tutaj znane jako alicante, Sycylia i Kalabria. Spotyka się go również w Australii, Argentynie czy Kalifornii.

Riesling

Biała odmiana winorośli pochodząca z Niemiec, a konkretnie z doliny Renu. Ten gatunek winogrona znany jest ze swojego aromatu. Wykorzystuje się go do produkcji win wytrawnych, półsłodkich i musujących. Jest niezwykle ważnym białym winem gatunkowym, pod tym względem plasuje się w pierwszej trójce. Duże powierzchnie upraw poza Niemcami znajdują się również w Alzacji, Austrii, Czechach, Luksemburgu, północnych Włoszech, a także poza Europą w Kanadzie, RPA, Chinach, Australii czy Nowej Zelandii.