Regionalne potrawy kuchni polskiej cz.1

Regionalne potrawy kuchni polskiej cz.1

Polska ma bardzo długą historię, a granice kraju co jakiś czas się zmieniały. Niewątpliwie miało to wpływ na ukształtowanie rodzimej kuchni. Do tradycyjnych polskich dań należą między innymi żur, barszcz czerwony, gołąbki, bigos czy pierogi. Przyjrzyjmy się jednak jakie potrawy królują w poszczególnych regionach.

Podhale

Region położony w południowej Polsce u podnóża Tatr, takie położenie regiony ma znaczący wpływ kuchnię. Bazowało się tutaj na prostych składnikach, czyli ziemniakach, kaszy lub kapuście. Od dawna w tych regionach jada się kwaśnicę, zupę bazującą na wodzie, kiszonej kapuście i ziemniakach. Nie można zapominać, że powstają tutaj bundz i oscypek. Na Podhalu jada się również pieczoną baraninę czy korpiele z flakami, a na deser bombolki, które są pieczonymi kluskami.

Małopolska

Kraków w przeszłości znajdował się pod dużym wpływem kuchni austriackiej. Na stałe w tutejszej kuchni przyjęły się jaja po wiedeńsku, sznycel i sernik wiedeński. Poza tym zachowały się także dania z kuchni żydowskiej takie jak bajgle. Kuchnia krakowska ma też swoje potrawy znane w kraju, a są to na przykład flaczki po krakowsku i kaczka faszerowana.

Podlasie

Tutaj osiedlało się wiele narodowości. Litwini, Białorusini i Ukraińcy, którzy wpłynęli na zróżnicowanie kulturowe. Nie jest tajemnicą, że podstawą kuchni na Podlasiu są ziemniaki. Jedne z najpopularniejszych potraw to baba i kiszka ziemniaczana. W całej Polsce znany jest sękacz, czyli pieczone ciasto.